Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas Christiana Prudhommea, direktora Tour de Francea, pod čijim će se pokroviteljstvom, u sklopu obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata,  u junu iduće godine održati prva biciklistička utrka Sarajevo Grand Prix 2014. „Nama je izuzetna čast što će Sarajevo i BiH biti domaćini tako jedne prestižne organizacije ali i sportske manifestacije. Ta utrka će simbolično i stvarno tih dana reintegrirati Sarajevo i BiH. Želimo svi zajedno iduće godine iz Sarajeva poslati poruku mira, tolerancije, razumijevanja i nade, pogotovo za našu mladost“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Gradonačelnik je također kazao da je poruka ove manifestacije jasna – da se rat nikada više ne dogodi i da se biciklistička utrka Sarajevo Grand Prix vozi svake godine u našem gradu.

Christian Prudhomme, direktor Tour de Francea izrazio je zadovoljstvo što će Tour de France svojim i prisustvom jednog broja bivših pobjednika ove velike francuske sportske manifestacije u junu iduće godine u Sarajevu, doprinijeti da se iz bh. prijestolnice pošalje nova drugačija slika o ovom gradu.
„Pored sportske komponente, koja ujedinjuje, spaja i povezuje ljude,  Tour de France počiva ima i estetsko-turistički i socijalni aspekt“, kazao je Prudhomme.

Ambasador Republike Francuske u BiH, Nj.E. Roland Gilles, koji je također prisustvovao današnjem prijemu u Gradskoj upravi, kazao je da je izuzetno sretan što su se počeli realizovati ciljevi iz sporazuma koji su potpisali Grad Sarajevo i Francuska ambasada, a kojim se predviđa bilateralna saradnja u zajedničkom organizovanju glavnih kulturnih dešavanja u Sarajevu u junu 2014. godine povodom stogodišnjice od Prvog svjetskog rata.