Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić sa zamjenikom Abdulahom Skakom danas je uz nazočnost velikog broja medijskih kuća, ozvaničio početak izgradnje Trebevićke žičare, koja je započela rušenjem gornje (dolazne) stanice pored devastiranog restorana Vidikovac. U obraćanju medijima gradonačelnik Komšić je kazao: „Danas je važan dan, jer počinju radovi na rušenju dolazne stanice, što faktički znači da ovim započinjemo obnovu Trebevićke žičare. Do sada smo čekali, jer pravo da gradimo žičaru nismo imali do siječnja ove godine. Razlog tome su bili neriješena imovinsko-pravna pitanja, pošto je sve u svezi sa žičarom bilo u vlasništvu Grasa“.

Komšić je naglasio da je Općina Stari Grad izdala dozvolu za izvođenje radova, koji će se izvršiti prema Elaboratu za rušenje gornje (dolazne) i donje (polazne) stanice. Elaborat je uradio Institut IPSA. „Već postoje idejna rješenja polazne i dolazne stanice. Sljedeći korak je izrada izvedbenih projekata ovih stanica. Predviđeno je da će rušenje objekta dolazne stanice trajati do mjesec dana. U međuvremenu će uslijediti i rušenje donje (polazne) stanice na Hrvatinu“, rekao je Komšić.

„Investitor žičare je Grad Sarajevo. Imamo donaciju koja je čekala da Grad dobije pravo na izgradnju žičare. Osigurali smo 3,5 miliona KM  iz vlastitog proračuna, što je uz sedam miliona donacije ukupno 10,5 miliona KM. Potrebno nam je još 1,5 milion KM za završetak ovog projekta. Očekujemo da ćemo se naredne godine u travnju provozati Trebevićkom žičarom”, naveo je gradonačelnik.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Skake „ovo je svečani trenutak za grad Sarajevo”.

„Žičara će biti izgrađena na staroj trasi. Danas rušimo dolaznu, a uskoro ćemo objaviti poziv za rušenje polazne stanice. Krenut ćemo i u javnu nabavku nove žičare. Za sedam mjeseci počet će i postavljanje stubova na duljini od 2.200 metara. Nastojat ćemo da se iskoriste sva postojeća mjesta i stubovi koji su ranije bili", istakao je zamjenik gradonačelnika Skaka.