Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je u gradskoj Vijećnici na ceremoniji svečanog otvaranja pozdravio učesnike 54. Sarajevskih dana poezije, manifestacije od značaja za Grad Sarajevo. Ovaj značajni međunarodni događaj u organizaciji Društva pisaca Bosne i Hercegovine održat će se od 27. do 31. oktobra kada će biti zatvoren dodjelom priznanja Bosanski stećak. Okupit će više od 50 istaknutih bh. pjesnika, te najznačajnijih književnih stvaraoca iz regiona, Evrope i svijeta.

„Obnašajući funkciju gradonačelnika uvijek sam davao podršku ovoj prestižnoj književnoj manifestaciji koja značajno doprinosi promovisanju grada Sarajeva i njegovih kulturnih i književnih tradicija i vrijednosti“, kazao je Komšić, te je nadovezujući se na riječi predsjednika Društva pisaca BiH Dževada Karahasana, istaknuo da „pjesništvo može pomoći da se spasimo od ljudskog siromaštva“.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine, u cilju očuvanja i unaprjeđenja književno-estetskih i književno-etičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.