Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u sarajevskoj Vijećnici suprugu predsjednika Republike Turske, Emine Erdogan i suprugu člana Predsjedništva BiH, Sebiju Izetbegović. Prva dama Turske u Sarajevu je zajedno sa svojim suprugom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je u zvaničnoj posjeti našoj zemlji. Poželjevši dobrodošlicu u Sarajevo, gradonačelnik Komšić upoznao je prvu damu Turske  sa historijatom gradnje Vijećnice i, fazama njene obnove i rekonstrukcije, koja je trajala 18 godina.

„Vijećnica je simbol ovog grada i ove države, a kao građevina simbolizira spoj istočne i zapadne kulture. Ovaj naš jedinstveni dragulj i simbol duhovne vitalnosti Sarajeva i BiH, postao je jedan od najznamenitijih turističkih, ali i kulturnih spomenika grada Sarajeva“, kazao je Komšić.

Gradonačelnik je ovom prigodom istaknuo izuzetno dobru saradnju Grada Sarajeva sa pobratimskim turskim gradovima: Istanbulom, Konyom, Ankarom i Bursom.

Osvrnuvši se na izložbu „Šesnaest stoljeća genija Matrakči Nasuha“, koja je trenutno postavljena u auli Vijećnice, te na izložbu „Konya-Sarajevo“, koju nam Konya svake godine podari za Dan grada, prof. Komšić je posebno izdvojio eksponate od keramike.

To je bio povod da gradonačelnik ukaže na potrebu uvezivanja univerziteta Turske i Bosne i Hercegovine, tačnije naše likovne akademije, u cilju uvođenja odsjeka keramike u naš obrazovni sistem.

Na kraju posjete, gošće su pogledale izložbu „Šesnaest stoljeća genija Matrakči Nasuha“ u Vijećnici povodom 450. godišnjice od smrti Nasuha Matrakčija, velikog matematičara, minijaturiste, kaligrafa, historičara, slikara i pjesnika iz Osmanskog carstva, porijeklom iz Bosne i Hercegovine.