Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas delegaciju iz oblasti Eskišehir u Republici Turskoj. Delegaciju su činili guverner Güngör Azim Tuna i zamjenici guvernera, İsmail Kureci i Günhan Yazar. Gradonačelnik Komšić je istaknuo izuzetnu saradnju koju Grad Sarajevo ima sa pobratimskim gradovima Bursom, Istanbulom, Ankarom i Konyom. Također je ukazao i na brojne zajedničke projekte, koje Katedra za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, realizira sa turskim visokoškolskim institucijama.

„Grad Sarajevo kao lokalna zajednica ima veoma dobru suradnju i sa Agencijom TIKA koja predstavlja Tursku vladu preko koje je u Sarajevu realizirano dosta projekata u oblasti kulture i visokog obrazovanja. U okviru obilježavanja Dana grada Sarajeva, već tradicionalno se, preko zajedničke nevladine organizacije koja djeluje u Sarajevu i Konyi, održava izložba \’Konya – Sarajevo’. U septembru ove godine, Istanbul će biti predstavljen sa svojom arhitekturom kroz izložbu \’Veliki Istanbul u Sarajevu’, kazao je Komšić.

Guverner Güngör Azim Tuna kratko je upoznao gradonačelnika Komšića sa glavnim karakteristikama Eskišehira kao kulturnog centra, te izrazio spremnost ove turske oblasti da surađuje sa Gradom Sarajevom u sferi kulture, nauke i nevladinog sektora. Guverner Tuna je pozvao gradonačelnika Komšića da prisustvuje sutrašnjoj naučnoj konferenciji, koja će okupiti izlagače iz dviju zemalja u oblastima kinematografije, migracija, umjetnosti i arhitekture.