Na završnoj večeri 53. sarajevskih dana poezije održanoj u Vijećnici, gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić uručio je priznanje „Bosanski stećak“ Cirilu Zlobecu i posthumno njegovom sinu Jaši Zlobecu. Gradonačelnik Komšić se ovom prilikom zahvalio ovoj dvojici slovenskih pjesnika na njihovoj prijateljskoj podršci i solidarnosti, njihovoj ljudskoj i umjetničkoj energiji u odbrani temeljnih kulturnih i socijalnih vrijednosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine u teškim 90-tim godinama. Gradonačelnik Komšić je izrazio zadovoljstvo održavanjem ove prestižne književne manifestacije koja značajno doprinosi promoviranju grada Sarajeva i njegovih kulturnih i književnih tradicija i vrijednosti. Dodao je da će Grad Sarajevo nastaviti da finansijski podržava ovu uglednu međunarodnu književnu manifestaciju.

Nakon što je bh. glumica Gordana Boban pročitala stihove pjesme „Kraj i početak“ Wislawe Szymborske, Vijećnicom su odzvanjali i stihovi pjesnika: Ive Svetine, Bisere Alikadić, Zorana Kršula, Muje Musagića, Gorana Samardžića, Fahredina Shebu-ija, Abdulaha Sidrana, Amira Talića i Cirila Zlobeca.

Umjetnici iz Krajnine su Cirilu Zlobecu u znak zahvalnosti za njegov umjetnički i ljudski doprinos uručili specijalno izrađenu slikarsku grafiku sa prikazom stećka oslikanog porukama karakterističnim za hercegovačke i krajiške kamene nadgrobne spomenike, a čime su ujedno željeli da prikažu simboliku geografskog jedinstva Bosne i Hercegovine.

Jedan od najstarijih književnih festivala Evrope i svijeta Sarajevski dani poezije, završen je nastupom glumca Mirsada Tuke koji je pročitao stihove Bertolta Brechta, te izvedbom mladog sazlije.

Inače, na ovogodišnjem 53. zdanja Sarajevskih dana poezije sudjelovali su istaknuti bh. pjesnici, te najznačajniji književni stvaraoci iz regiona, Evrope i svijeta. Na repertoaru su bili programi za djecu i mlade, međunarodno pjesničko veče,  okrugli sto na kojem se razgovaralo o položaju pjesnika, kao i program posvećen slovenskom pjesništvu.