Nakon pisma gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena svom mariborskom kolegi u kojem oštro osuđuje i izražava ogorčenje i protest povodom profašističkog orgijanja navijača „Maribora“ tokom održane utakmice sa Rukometnim klubom „Gradačac“, pismom se oglasio i gradonačelnik Maribora Franc Kangler. „S velikim razočarenjem i ogorčenjem sam primio vijest o izgredima i incidentu tokom rukometne utakmice između \’Maribora\’ i \’Gradačca\’. U ime Gradske općine Maribor i kao predstavnik građana našeg grada oštro osuđujem necivilizirano ponašanje navijača i iskreno se izvinjavam igračima, rukovodstvu ekipe i kluba, navijačima \’Gradačca\’ te svim državljanima Bosne i Hercegovine za neprijateljsko ponašanje navijača«, navodi se u pismu koje je stiglo na adresu gradonačelnika Sarajeva.

U pismu izvinjenja dalje se navodi da je „Sigurnosni odbor Gradske općine Maribor  tokom treće sjednice, 15.2.2012., govorio o izgredu grupe navijača tokom rukometne utakmice između RK \’Maribor\’ Branik i RK \’Gradačac\’ i jednoglasno javno osudio takvu vrstu nesportskog ponašanja. Gospodin Milan Miki, predsjednik Sigurnosnog odbora GOM i zamjenik gradonačelnika, koji pokriva područje sporta, također je takvo ponašanje takozvanih navijača oštro kritizirao i javno izjavio da je ponašanje ove vrste neprihvatljivo, ne samo na sportskim utakmicama, već uopće nije prihvatljivo.«

„Veoma mi je žao što se grupa ljudi nedostojno ponašala, pobuđivala nacionalnu, političku i etičku netoleranciju i uvrijedila vaše sunarodnjake. Nadležni organi Republike Slovenije istražuju ovaj slučaj i reagirat će na adekvatan način. Nadam se da se slični izgredi neće više ponavljati i da ćemo uprkos svemu očuvati prijateljske veze«, kaže se u pismu gradonačelnika Maribora Franca Kanglera koji je ovim povodom najavio posjetu Sarajevu i zatražio susret s gradonačelnikom Behmenom.

Podsjećamo da je u pismu koje je 14. februara uputio gradonačelniku Maribora gradonačelnik Behmen istaknuo: „Skandalozna i uvredljiva sadržina povika mariborskih navijača, koji su između ostalog skandirali \’Nož, žica, Srebrenica\’, strahoviti je udarac demokratskim i civilizacijskim procesima na ovim prostorima. Ovakvo primitivno i uvredljivo ponašanje vrijeđa dostojanstvo svakog čovjeka u Evropi i svijetu, a posebno nas u Bosni i Hercegovini.

Veoma smo zabrinuti zbog neprimjerenog jezika mržnje, kako zbog tradicionalno prijateljskih veza sa narodom Slovenije, izuzetne saradnje Sarajeva i Maribora, tako i zbog činjenice da je ove godine Vaš grad evropska prijestolnica kulture“.