Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen otvorio je danas plivački miting „Sport za sve na Olimpijskom“, koji se održava povodom obilježavanja Druge godišnjice Olimpijskog bazena. „Posebno mi je zadovoljstvo da istaknem učesnike u revijalnom dijelu plivačkog mitinga, a koji su u sklopu projekta Gradske uprave Grada Sarajeva pod nazivom ‘Sarajevo zdrav grad’ u Olimpijskom bazenu realizirali niz projekata, koji su se pokazali izuzetno uspješnim i društveno korisnim.

Naznačeni projekti podrazumijevaju i odnose se na slijedeće aktivnosti: tjelesno vježbanje kao faktor kvaliteta osoba u trećoj životnoj dobi, program vježbanja u vodi sa djecom koja imaju poteškoća u psiho-motornom razvoju, sportski projekti usmjereni ka reduciranju maloljetničke delikvencije i racionalnom planiranju slobodnog vremena mladih, kao i sportsko-medicinski projekti usmjereni ka poboljšanju tjelesnog držanja, odnosno korekcije deformiteta kičmenog stuba”, istaknuo je između ostalog tom prilikom gradonačelnik dodavši da upravo slogan ove manifestacije “Sport za sve na Olimpijskom” šalje poruku o potpunoj opravdanosti izgradnje ovog objekta uz poziv našim sugrađanima da koristeći usluge ovog centra promoviraju viziju koja se ogleda u poruci: Olimpijsko Sarajevo – zdrav grad.

Na takmičenju su učestvovala 343 takmičara, koji su predstavljali 13 klubova iz Kantona Sarajevo, a pored klubova učestvovali su i članovi Škole plivanja Olimpijskog bazena Otoka „Sarajevo pliva“. Pored takmičarskog dijela, u revijalnom djelu su učestovale osobe treće životne dobi, profesori sporta i tjelesnog odgoja, te reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci. Uvodna i jedina trka koja se održala na 25 metara je bila za četiri člana udruženja «Život sa Down Syndromom», koji su plivali uz pomoć instruktora plivanja u Školi plivanja Olimpijskog bazena.

Najveći broj medalja su osvojili takmičari Plivačkog kluba «Bosna» 18 (10 zlatnih, 3 srebrene i 5 bronzanih), dok su takmičari Gradskog kluba vodenih sportova Sarajevo osvojili 14 medalja (6 zlatnih, 5 srebrenih i 3 bronzane). Na mitingu su učestvovali i Admir Parić i Mak Čaušević, koji su bili najmlađi učesnici – 4 godine.