Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima posjetio je danas Akademiju likovnih umjetnosti i tom prilikom u ime Grada čestitao Ajni Zatrić, akademskoj grafičkoj dizajnerici, čiji je rad "Urbani kalendar" pobijedio na XI mariborskom Međunarodnom festivalu kreativnih komunikacija "Magdalena".

Ajna Zatrić je svojim diplomskim radom na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti "Urbani kalendar", koji je najprije predstavljen za 6. april, Dan grada Sarajeva i kojim je 14. maja 2009. godine otvoren III festival "Dani Sarajeva u Beogradu", prvi put donijela glavnu nagradu Magdalene u Bosnu i Hercegovinu.

Ajna Zatrić o svom Urbanom kalendaru je kazala: "Imidž grada je autoportret ljudi koji žive u njemu. Sarajevo je kreativno hiperaktivno, ali je vizualno siv, postratni, grad koji se bori za svoj novi identitet. \’Urbani kalendar\’ je rad u otvorenom javnom prostoru, integriran u urbani materijal koji želi ovo promijeniti."
Dekan ALU prof.mr. Nusret Pašić zahvalio je gradonačelniku i saradnicima na posjeti, istaknuvši da je ovo prvi gradonačelnik koji je posjetio Akademiju, a posebno je zahvalio Gradu Sarajevu na finansijskoj podršci odlaska 26 studenata ALU-a na Festival.

"Magdalena" je međunarodni festival za dizajnere, copywritere, ilustratore, mlade profesionalce, amatere, studente – za sve kreativce u dobi ispod 30 godina, koji djeluju u svijetu javne komunikacije. "Magdalena" cijeni kreativnu komunikaciju, svježe ideje, nove strategije i forme.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva