Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Turske u BiH Nj.E. Ahmeta Yildiza. Gradonačelnik je ambasadoru poželio uspješan mandat u BiH i nastavak dobre saradnje koju imaju BiH i Turska, kao i njihovi gradovi. „BiH i Turska na političkom nivou imaju izuzetnu saradnju. Ali zato nam poboljšanje privrednih odnosa, u narednom periodu, treba da bude prioritet“, istakao je gradonačelnik. Behmen je ukazao i na kvalitetnu saradnju koju Grad Sarajevo ima sa pobratimskim turskim gradovima: Ankarom, Istanbulom, Bursom i Konyom. „Ova četiri grada pobratima sa Sarajevom su najveći i privredno-najrazvijeniji gradovi u Turskoj“, kazao je ambasador Yildiz.

S obzirom na zanimanje turskog ambasadora za odnose Sarajeva i Istočnog Sarajeva, gradonačelnik Behmen je naglasio da je saradnja veoma dobra i intenzivna: „Radimo na nekoliko zajedničkih veoma važnih projekata, kao što je trebevićka žičara, strategija turističkog razvoja Trebevića, a i gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo su jedini preostali kandidat za organizaciju Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine (EYOWF).

Gradonačelnik Behmen i ambasador Yildiz su se složili da se u narednom periodu treba intenzivirati saradnja kad je riječ o mogućnostima razvoja turizma na sarajevskim olimpijskim planinama, te u oblasti ekologije.

„Kao ambasador ću se također truditi da budem od velike pomoći kad je u pitanju dalja saradnja Sarajeva sa turskim gradovima, a posebno kad je riječ o veoma važnom i korisnom procesu za BiH, a to je njeno članstvo u NATO i Evropsku uniju“, naglasio je ambasador Yildiz.