Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem primio je danas u Gradskoj upravi prof.dr Michaela von Hauffa, šefa Katedre za ekonomiju, ekonomsku politiku i međunarodne ekonomske odnose na Tehničkom univerzitetu Keiserslautern u Njemačkoj, i dr. Paula Pascha, direktora Ureda za BiH Friedrich-Ebert-Stiftunga, koji je s Ekonomskim institutom Sarajevo jučer u Sarajevu organizirao okrugli sto o temi „Od socijalne do održive tržišne ekonomije”. Gost uvodničar ovog okruglog stola bio je upravo prof. Michael von Hauff, koji je i savjetnik nekoliko zemalja po pitanju održivog razvoja.Predstavivši svoj koncept strategije održivog razvoja, utemeljen na jednakom uvažavanju ekološke, ekonomske i društvene dimenzije razvoja, profesor Hauff, zajedno sa dr. Paschom, tokom današnjeg prijema iskazao je spremnost pomoći Gradu Sarajevu u izradi strategije održivog razvoja.

Gradonačelnik Behmen zahvalio je uvaženim gostima iz Njemačke na tome kao i na ukazanoj prilici da se u Sarajevu lično upoznamo sa njemačkim iskustvima socijalne tržišne ekonomije koja je odigrala ključnu ulogu u ekonomskom i socijalnom oporavku Zapadne Njemačke nakon 1945. godine i što je postalo sinonimom za njemačko “ekonomsko čudo”.   

Gradonačelnik je gostima predstavio projekat „Izgradnja kapaciteta energetskog menadžmenta u gradovima – Sarajevo, Zagreb, Podgorica, Skoplje i Freiburg“ koji se realizira u suradnji sa GTZ ORF-om.