Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem upriličio je danas prijem za Azru Škaljić, studenticu Prirodno matematičkog fakulteta i Ibrahima Žužića, studenta Ekonomskog fakulteta, smjera turistički menadžment, kojima će Grad Innsbruck stipendirati pohađanje 6. Internacionalnog semestra u Menadžment Centru Innsbruck (MCI), BAC-Studij (Turistički menadžment). Studijski semestar, koji finansira Vlada Tirola, trajat će od 02.03.-15.07.2011., a studenti će boraviti u Innsbrucku u periodu od 01.03. do 30.06.2011. Naime, prilikom posjete delegacije Grada Sarajeva pobratimskom Gradu Innsbrucku u martu i maju 2010.g., Grad Innsbruck je izrazio podršku saradnji dvaju gradova, posebno u oblasti obrazovnja, kulture i sporta. Grad Innsbruck, posrednik je u asistenciji da dva studenta sarajevskog Univerziteta, smjera turističkog menadžmenta, pohađaju 6. Internacionalni semestar na MCI-ju.

Govoreći o značaju i povodu njihovog boravka u Innsbrucku, gradonačelnik Behmen je na današnjem prijemu istaknuo kako je to dragocjena prilika da se upoznaju sa naprednim procesom turizma, koji je izvanredno osmišljen u Innsbrucku, olimpijskom gradu, organizatoru Zimskih olimpijskih igara za mlade 2012.godine. Ukazao je na šansu razvoja BiH upravo u turizmu, te da su iskustva koja će oni steći tokom pohađanja semestra od izuzetnog značaja za proces izrade Strategije razvoja Grada Sarajeva, posvećene turizmu.

Dogradonačelnik Živanović je rekao da je pohađanje studijskog semestra u Innsbruck-u pilot projekat, te da će poslužiti kao prijedlog da i sa drugim pobratimskim gradovima ostvarimo ovakvu saradnju.

Dogradonačelnik Kamočaji je također istaknuo posvećenost Grada Sarajeva razvoju turističkih potencijala, kao i značaj iskustava koja će studenti steći tokom svog boravka u Innsbruck-u i prenijeti ih Sarajevu.