Skaka-i-Makarević-na-prijemu-kod-gradonačelnice-Osla

donačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Nedim Makarević, susreli su se danas u Oslu sa gradonačelnicom tog grada Marianne Borgen, te razgovarali o mogućnosti višestruke saradnje glavnih gradova dvije zemlje.

Tokom razgovora u Radhuset – Gradskoj vijećnici u Oslu gdje se inače dodjeljuje Nobelova nagrada, ukazano je na visok nivo bilateralnih odnosa između ove dvije zemlje, te na odličnu integraciju bh. iseljenika u Norveškoj.

Gradonačelnik Skaka je istakao da glavni grad BiH, u skladu sa planovima, intenzivno radi na podizanju nivoa međunarodne saradnje i to, posebno, sa glavnim gradovima prijateljskih država.

Norvešku i Oslo smatramo svojim istinskim prijateljima. Postoji mnogo oblasti u kojima uža saradnja između Grada Sarajeva i Grada Osla može značajno doprinijeti i osnažiti tradicionalno prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške. Uspostavljanje partnerskih odnosa bi stvorilo okvir za konkretnu saradnju u područjima kulture, sporta, obrazovanja, turizma, te posebno u oblasti zaštite i očuvanja okoliša – rekao je gradonačelnik Skaka.

Ambasador Makarević je ukazao na to da je ova ideja ponikla na susretu sa gradonačelnikom Skakom prošle godine u Sarajevu, te postoji bezbroj mogućnosti za saradnju u obostranom interesu.

Oslo je jedan od najuređenijih gradova u svijetu. Sa druge strane, Sarajevo ima posebne čari, te je za očekivati da će se norveškim prijateljima svidjeti naš glavni grad, njegove svojevrsne posebnosti i mogućnosti koje pruža – poručio je ambasador Makarević.

Nakon susreta sa gradonačelnicom, delegacija je posjetila Ambasadu BiH u Norveškoj gdje je održan radni sastanak sa predstavnicima bh. iseljenika s kojima je razgovarano o ideji za realizaciju projekata kako bi Sarajevo postala zelena prijestolnica Evrope, što je titula koju Oslo već posjeduje.