Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i načelnici općina Socijaldemokratske partije BiH: načelnik sarajevske Općine Centar Dževad Bećirević, načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić, načelnik Gračanice Nusret Helić, načelnik Kaknja Mensur Jašarspahić, načelnik Živinice Hasan Muratović, načelnik Vareša Hamdo Fatić i načelnik Tuzle Jasmin Imamović potpisali su danas Inicijativu "Gradonačelnici protiv viznog režima za BiH".

Inicijativa će biti upućena gradonačelnicima glavnih gradova država Evropske unije, gradova pobratima sa Sarajevom i gradova pobratima sa općinama u kojima je na vlasti SDP.
Obraćajući se novinarima, gradonačelnik Sarajeva Behmen je istaknuo da "ova odluka Evropske unije nije protiv nijednog naroda u Bosni i Hercegovini nego protiv svih građana naše zemlje" te je dodao da je "trenutna vlast isključivi krivac za ovakvu situaciju":

– Dok je Srbija izdala već 800.000 biometrijskih pasoša, mi smo tek jučer bili u prilici da vidimo uzorak budućeg bh. biometrijskog pasoša!? – kazao je Behmen, te dodao da "tvrdnje kako je ovo antimuslimanska, odnosno antibošnjačka odluka amnestiraju katastrofalni nerad državnih vlasti."

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da su "nedužni građani BiH žrtve nesposobnosti i neefikasnosti trenutne vlasti":

– Građani BiH bili su žrtve kolektivne torture u vidu opsade. Danas su ponovo u situaciji da nemaju slobodu kretanja, isključivo zaslugom vlasti BiH. Ovo je bruka, poniženje za građane koji mogu imati samo bh. pasoš, kao i za one građane  koji to svoje pravo mogu ostvariti u Beogradu ili Zagrebu, a ne u Sarajevu – naglasio je Imamović.

Armin Halitović, Hamdija Lipovača i Amir Zahirović, načelnici općina Bosanska Krupa, Bihać i Vukosavlje, koji danas iz opravdanih razloga nisu mogli prisustvovati sastanku, naknadno će potpisati ovu inicijativu.                 

INICIJATIVA "GRADONAČELNICI PROTIV VIZNOG REŽIMA ZA BIH"

Svjesni, kao i ogromna većina građana, da je državna vlast nepopravljivo neefikasna, mi načelnici i gradonačelnici Socijaldemokratske partije BiH, jedine multietničke stranke u zemlji, želimo Vam ovim putem prenijeti naše uvjerenje kako je odluka Evropske komisije da od svih bivših jugoslovenskih republika zadrži vizni režim samo za Bosnu i Hercegovinu kontraproduktivna, kratkovida i nepravedna.

Odluka je kontraproduktivna jer izolacijom naše zemlje omogućava daljnju vlast korumpiranih etničkih elita i političkih lidera, koja se zasniva upravo na manipulaciji strahom i neznanjem i zatvaranjem u etničke torove. Vizni režim omogućava i olakšava takvu vrstu vladavine, a ponižavajući dugi redovi ispred ambasada evropskih zemalja jačaju osjećaj zapostavljenosti i jednostavno – vrijeđaju.

EU kažnjava građane BiH umjesto da kazni vlast koja ni na koji način neće osjetiti posljedice takve odluke; štaviše, ovakva odluka je najbolja garancija političke dugovječnosti elita i stranaka odgovornih za ovaj katastrofalni propust.

Evropska komisija je u donošenju odluke bila kratkovida i previdjela da će ovakav potez izazvati antievropsku histeriju u BiH sa jedne strane i jačanje stereotipa o našoj zemlji kao tobožnjoj muslimanskoj enklavi u Evropi, na drugoj strani.

Ni jedno ni drugo naprosto ne odgovara stvarnosti, ali neodgovorne političke elite i mediji već danima uvjeravaju državljane BiH islamske vjeroispovijesti da je ova odluka proizvod antiislamskih stereotipa koji su se sada uvukli i u politički vrh Evropske unije.
Istovremeno, ova odluka šalje bosanskohercegovačkim Srbima i Hrvatima poruku da svoja temeljna prava mogu lakše ostvariti kao državljani susjednih zemalja i tako direktno podriva suverenitet Bosne i Hercegovine.

Nepravedna je jer Bosnu i Hercegovinu kažnjava zato što nije u stanju ispuniti svoje zadatke kao država, istovremeno nagrađujući države koje joj to onemogućuju već dvije decenije.
Nepravedna je zato što nagrađuje Vladu države koja aktivno skriva generala Ratka Mladića, osumnjičenog za genocid u Srebrenici, a kažnjava njegove žrtve direktno kršeći vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija.

Mi, bosanskohercegovački socijaldemokrati, vjerujemo da je budućnost BiH u Evropskoj uniji, ali držimo da je u moralnom smislu ova odluka ekvivalentna embargu na oružje kojim je građanima BiH tokom agresivnog rata protiv naše zemlje tokom devedesetih godina prošlog stoljeća oduzeto pravo na samoodbranu.

Stoga, svjesni mogućih posljedica, mi dolje potpisani tražimo od Vas da se pridružite Inicijativi „Gradonačelnici protiv viznog režima za BiH“ i zauzimajući se kod Vaših državnih Vlada da učine sve i isprave ovu odluku, doprinesete tome da se građanima BiH omogući da se, uživajući pravo na slobodu kretanja prvi put od stjecanja nezavisnosti, osjete kao punopravni Evropljani.

S poštovanjem,

Sarajevo, 21. juli 2009. godine

Grad Sarajevo

Gradonačelnik, prof. dr. Alija Behmen

Općina Centar Sarajevo     
Načelnik Dževad Bećirević

Općina Novi Grad Sarajevo
Načelnik Damir Hadžić

Općina Gračanica
Načelnik Nusret Helić

Općina Kakanj
Načelnik Mensur Jašarspahić

Općina Živinice
Načelnik Hasan Muratović

Općina Vareš
Načelnik Hamdo Fatić

Općina Bosanska Krupa
Načelnik Armin Halitović

Općina Tuzla
Načelnik Jasmin Imamović

Općina Bihać
Načelnik Hamdija Lipovača

Općina Vukosavlje 
Načelnik Amir Zahirović