Delegacije gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva otputovala je u Montafon (Austrija) na 12. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), kako bi zvanično preuzeli olimpijsku zastavu od domaćina festivala i Evropskog olimpijskog komiteta. Za dvije godine, od 11. do 18. februara, po prvi put, Evropski omladinski olimpijski festival, 13 po redu, održat će se na teritoriji dva grada – Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koji polako, ali sigurno idu ususret najvećem i najznačajnijem sportskom događaju nakon održane Sarajevske olimpijade, već davne 1984. Tako će Sarajevo i Istočno Sarajevo po drugi put u svojoj historiji zapaliti olimpijski plamen, oko kojeg će se okupiti oko 1.500 sportista i sportašica iz više od 40 evropskih zemalja, koji će se na našim olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini i sportskim dvoranama natjecati u sedam alpskih disciplina.

Bit će to odlična prilika za promociju našeg grada ali i države Bosne i Hercegovine. Za organizaciju ovakvog sportskog takmičenja potreban je angažman svakog građanina, a naročito svih nivoa vlasti u zemlji. Predsjedništvo BiH koje je nedavno podržalo ovaj iznimno važan projekat, trebalo bi i da donese zvanični akt kojim će potvrditi da stoji iza ovog značajnog festivala mladosti i sporta, s obzirom da isti predstavlja snažnu promociju, šansu za biznis i turizam, te intenzivira političke integracione procese.
Povjeravanje održavanja EYOF-a gradovima Sarajevu i Istočnom Sarajevu predstavlja jedinstvenu priliku za prevladavanje prošlosti i zajednički rad na oživljavanju našeg olimpijskog duha. Za mlade iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva to znači povratak optimizma, uz afirmaciju centralnih vrijednosti olimpijskog zaštitnog znaka: izvrsnosti, prijateljstva i poštovanja.

Održavanje EYOF-a 2017. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu bit će svojevrsna sportska, kulturna, ekonomska i turistička renesansa ovih gradova, te će ih tako svrstati u vrh svjetskih zimskih destinacija.