Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima primio je danas predstavnike Saveza logoraša BiH s kojima je razgovarao o inicijativi Grada Sarajeva o prijenosu certificirane kopije arhiva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevo, o čemu su predsjednik Tribunala Patrick Robinson i gradonačelnik Behmen nedavno postigli načelan dogovor.

Tokom današnjeg prijema istaknuto je kako je ovo projekat od velike važnosti za naš grad i zemlju i da su stavovi i Grada i Saveza logoraša BiH u vezi s tim komplementarni. „Mi u Gradu Sarajevu već nekoliko mjeseci ozbiljno radimo na ovom projektu i svakako da će nam podrška i pomoć od Saveza logoraša biti korisna“, rekao je gradonačelnik Behmen.

On je predstavnike Saveza logoraša obavijestio da je predsjednik Tribunala, prilikom nedavnog boravka u Sarajevu, zdušno podržao zahtjev za prijenos kopije arhiva kao projekat na kojem će Tribunal i Grad Sarajevo zajednički raditi u narednom periodu.

„Grad je predložio zgradu Vijećnice, koja bi do zatvaranja Haškog tribunala trebala biti obnovljena, za lokaciju u kojoj bi original haških arhiva mogao biti smješten kada Tribunal okonča rad i ako to bude odluka Vijeća sigurnosti UN-a“, dodao je Behmen.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović istaknuo je da Savez podržava aktivnosti koje Grad vodi na ovom planu, te će pružiti svu potrebnu pomoć u budućim aktivnostima. On se u ime Saveza gradonačelniku Behmenu zahvalio za finansijsku podršku obilježavanja sedamnaeste godišnjice genocida u Bratuncu.

Izvor: Gradska služba za odnose s javnošću