Akademik Ivan Štraus, čuveni sarajevski arhitekt, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva preminuo je u 90. godini. Njegova arhitektonska remek djela i neiscrpna kreativnost, oblikovali su jednu graditeljsku epohu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Akademik Štraus je gradu podario neimarske bisere od kojih su neki, poput hotela Holiday Inn ili UNITIC-a postali simboli grada na Miljacki. Akademik Štraus je bio jedan od najistaknutijih arhitekata u regiji, a njegovim odlaskom Sarajevo je izgubilo velikog čovjeka, poručio je tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

  • Imao sam čast sarađivati sa akademikom Štrausom na projektu obnove Olimpijskog muzeja. Njegov doprinos, savjeti i ekspertiza bili su od neprocjenjivog značaja za taj historijski pothvat. Svaki trenutak sa njim bio je neka nova vrijednost. Za nas mlađe njegova su energija, profesionalizam, stremljenje ka izvrsnosti i ljubav prema Sarajevu putokaz za budućnost. Hvala ti dragi Ivane za sve. Neka ti je lahka zemlja bosanska – naveo je gradonačelnik Skaka.