Gradonačelnik-Skaka-imao-izlaganje-na-Drugom-forumu-gradonačelnika-161-u-Podgorici

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka učestvuje na Drugom forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine 16+1, koji se održava u Podgorici.

Forum je posvećen poslovnom umrežavanju 16 glavnih gradova zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine u oblasti ekonomije, turizma, „zelenih gradova“, održivog razvoja i zapošljavanja.

Gradonačelnik Skaka imao je zapaženo izlaganje na temu “Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta”. Skaka je istaknuo da Grad Sarajevo u skladu sa nadležnostima aktivno učestvuje u stvaranju povoljnih uvjeta za ekonomski razvoj, između ostalih i kroz oblast turizma, gdje nizom aktivnosti, prvenstveno kroz Sarajevo Business forum i Sarajevo film festival, a sada i izgradnjom Trebevićke žičare, daje enorman doprinos ekonomskom i društvenom razvoju BiH.

„Ovakav model upravljanja lokalnom zajednicom, gledajući na našem primjeru, ubrzao je razvoj zajednice a ponajviše utjecao na povećanje broja zaposlenih kako stalnih tako i sezonskih radnika. Također, donio je povećanje broja investicija u sve grane privrede, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta ali i kontinuirano veći broj turista koji posjećuju Sarajevo“, kazao je između ostalog u svom obraćanju gradonačelnik Skaka.

Tokom Foruma gradonačelnik Sarajeva se, između ostalih, susreo sa gradonačelnicima Pekinga, Beograda i Budimpešte s kojima je imao sadržajne razgovore o mogućnostima uspostavljanja konkretne saradnje realizacijom projekata i aktivnosti od interesa za njihove građane.