Gradonačelnik-Skaka-posjetio-nadbiskupa-vrhbosanskog-kardinala-Puljića

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka posjetio je danas nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u njegovoj rezidenciji. U ugodnom razgovoru gradonačelnik Skaka i kardinal Puljić dotakli su se više tema, te istakli da su glavne vrijednosti svakog društva, a na kojima treba više raditi – dijalog i otvorenost za sve kulture i sve religije. Također je razgovarano o mogućnosti realizacije nekoliko projekata od interesa za Vrhbosansku nadbiskupiju.

gradonačelnik i kardinal 1

Kardinal Puljić je naglasio da, između ostalog, dobra komunikacija između vjerskih službenika pridonosi izgradnji povjerenja iz kojega proističe uvažavanje različitosti među ljudima u nacionalnom, vjerskom i kulturnom smislu.

 

„Prije dva dana prisustvovao sam svečanosti ustoličenja i uvođenja u tron mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, održane u Sabornoj crkvi u Sarajevu. U isto vrijeme, građani Sarajeva islamske vjere proslavljali su Kurban bajram. To je odlika Sarajeva, kao multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog centra Evrope“, istakao je gradonačelnik Skaka.

 

Gradonačelnik je također upoznao kardinala o aktivnostima i projektima koje Grad Sarajevo realizira sa vjerskim zajednicama i crkvama. Izražena je obostrana zainteresiranost za saradnju i podržane su aktivnosti na tom planu.