Gradonačelnik-Skaka-potpisao-sporazum-sa-Fondacijom

Grad Sarajevo će biti bogatiji za još jednu izuzetno značajnu instituciju kulture nakon što je danas gradonačelnik Abdulah Skaka potpisao sporazum o uspostavljanju muzeja posvećenog jednom od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika Mersadu Berberu.

U ime Fondacije „Mersad Berber“ sporazum je potpisao Ensar Berber, sin velikog umjetnika. Potpisivanju je prisustvovao i Amel Suljović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je visoki pokrovitelj projekta.

U izjavi za medije, gradonačelnik Skaka istaknuo je da će budući muzej Mersad Berber oplemeniti kulturni život grada i njegovu turističku ponudu.

„Poslije veoma uspješne retrospektivne izložbe Mersada Berbera u Vijećnici, Grad Sarajevo je stupio u partnerski odnos sa Fondacijom „Mersad Berber“ u namjeri da napravimo reprezentativan objekat sa bogatim i golemim opusom Berberovih djela. Naša želja je omogućiti građanima i gostima grada, ali i našim mladim generacijama, mogućnost da se upoznaju sa Berberovim djelima koja predstavljaju vrhunac bh. kulturnog naslijeđa“, kazao je gradonačelnik.

Skaka se ovom prilikom zahvalio Općinskom vijeću Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na podršci, te članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću kao visokom pokrovitelju ovoga projekta.

„Ovo je velika čast za našu obitelj. Nadam se da ćemo sa našim partnerima napraviti svjetski poznat projekt“, rekao je Ensar Berber.

berber 2

Prema Berberovim riječima ovaj projekat će se realizirati po uzoru na muzeje u Beču, Barcelonu i drugim evropskim metropolama.

„U muzeju ćemo imati stalnu postavku koja će se tematski mijenjati i stalno nadopunjavati. Mojoj obitelji je posebno drago, jer ćemo sada imati priliku prikazati cijelu Berberovu postavku u gradu u kojem je otac najviše živio i stvarao. Vjerujem da će ovo biti svjetski projekt“, istaknuo je Berber.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, u toku su razgovori sa arhitektima koji će ponuditi idejno rješenje izgleda muzeja, nakon čega će biti utvrđen i iznos sredstava potrebnih za obnovu prostora. Muzej će biti smješten na više 400 kvadratnih metara u najužem centru grada, na drugom spratu u ulici Zelenih beretki. Prostor je po specijalnoj cijeni osigurala Općina Stari Grad.