Akademija povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja gradske Vijećnice u Sarajevu održana je sinoć u ovom obnovljenom nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine. Paljenje Vijećnice pri čemu je izgorjelo blizu milion knjiga, časopisa i historijske građe jedan je od najstrašnijih zločina kulturocida tokom agresije na BiH. Prisutne zvanice, javni kulturni radnici i pripadnici diplomatskog kora prisjetili su se tih događaja.

Zvanicama se, između ostalih, obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

“Trebalo je 18 godina da obnovimo Vijećnicu, ali smo je obnovili. Otvaranjem Trebevićke žičare u Sarajevu i otvaranjem Olimpijskog muzeja iduće godine, sebi i svima koji nas posjećuju vraćamo i posljednje uništene simbole Sarajeva. Kako to stoji ispisano na ploči na ulazu u ovaj hram kulture – ne zaboravljamo, pamtimo i upozoravamo, ali i gradimo. Ponosni smo na ono što se unatoč svim teškoćama uspjelo u sadašnjosti, gledamo u budućnost”, rekao je Skaka.

Naglasio je požrtvovanost vatrogasaca koji su iz Vijećnice u nekadašnjem ratnom plamenu spasili neke od najvrednijh rukopisa, znajući da će biti sačuvano samo ono što iznesu na vlastitim rukama.

Posebno je bio emotivan susret gradonačelnika sa televizijskim snimateljem Hakijom Hadžalićem kojemu je gradonačelnik i dodijelio zahvalnicu. Hadžalić je, kako je istaknuto uprkos upozorenju vatrogasaca, ušao u zapaljenu Vijećnicu i snimio prizore Vijećnice u plamenu koji su obišli planetu. Gradonačalnik je kazao da je posebno sretan što večeras Viijećnicu dijeli s ovim čovjekom.

Hadžalićevu požrtvovanost naglasila je i njegova koleginica, televizijska novinarka Arijana Saračević-Helać, koja se također obratila zvanicama. Univerzitetska profesorica, arhitektica Lemja Akšamija, govorila je o graditeljskoj vrijednosti Vijećnice.

Sinoć je u Vijećnici organizirana i aukcija slika sarajevskih osnovaca koji su slikali sarajevsku Vijećnicu.  Sva djela mladih autora su prodana, a prikupljena sredstva će biti iskorištena za opremanje osnovaca u stanju materijalne potrebe. Brojni ugledni sarajevski privrednici i zvanice su učestvovali u ovoj plemenitoj akciji.

Zahvaljujući ljubaznosti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, za ovu priliku je u holu objekta postavljena originalna kamena baza položena na početku gradnje prije 124 godine s uklesanim imenima. Natpis glasi: „Njegovo Carsko Kraljevstvo i Apostolsko Visočanstvo Franjo Josip Prvi 1894. godina, Benjamin Kalaj, ministar Edmund Stix, ravnatelj Ivan Kelner, savjetnik Ciril Metod Ivekovic, arhitekta Ivan Dolzar klesar Ivan Widi zidar.

Vijećnica u Sarajevu je jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Prvi put je zvanično otvorena 20. aprila 1896. godine kao jedan od simbola grada, što je ostala do danas.

U noći između 25. i 26. augusta 1992. je usljed granatiranja zapaljena i vatrena stihija je progutala gotovo cijelu unutrašnjost s oko 90 posto knjiga i historijskih dokumenata.

Obnovljana je po završetku rata i ponovno svečano otvorena 9. maja 2014. godine. Danas je i jedan od najposjećenijih turističkih objekata u Bosni i Hercegovini.