Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa saradnicima primio je danas u gradskoj Vijećnici ambasadora Islamske Republike Iran u BiH, Nj. E. Mahmouda Heidarija, koji mu je čestitao na izboru prvog čovjeka Grada.

Ocijenjeno je da nedavno potpisanim Sporazumom o bratimljenju Sarajeva i Teherana u iranskoj prijestolnici potvrđeno tradicionalno prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran, te uspostavljanje i širenje saradnje između glavnih gradova dvije države.

„Vjerujemo da ćemo tokom vašeg mandata biti svjedoci intenzivnog povezivanja glavnih gradova naših država, te se što više međusobno upoznati i što više iskoristiti međusobna iskustva“, istaknuo je ambasador Heidari te se zahvalio Gradskoj upravi Grada Sarajeva na pruženoj podršci u realizaciji kulturne manifestacije „Dani Irana u Sarajevu“, održanoj u gradskoj Vijećnici u februaru, tokom koje su građani i gosti grada imali priliku da prisustvuju koncertu tradicionalne iranske muzike i pogledaju izložbu iranskih umjetnika.

101557

Ambasador Heidari je pozvao gradonačelnika Skaku da prisustvuje Samitu gradonačelnika islamskih zemalja krajem aprila koji se održava u iranskom gradu Mashadu, koji je izabran za kulturnu prijestolnicu islamskog svijeta u 2017. godini. Na Samitu će biti predstavljene najbolje prakse i održiva rješenja u oblastima kao što je urbano planiranje, prijevoz, energetske uštede, zaštita okoliša, prava građana, turizam i upravljanje otpadom.

Gradonačelnik Skaka je potvrdio obostranu naklonost i veliko prijateljstvo između naroda i država IR Iran i BiH i dva grada, Sarajeva i Teherana.

„Zainteresirani smo za nastavak saradnje u oblasti kulture, turizma, kao i za definisanje konkretnih budućih odnosa i projekata, koje bi realizirali na obostrano zadovoljstvo naših građana“, poručio je gradonačelnik.

Skaka je ovom prilikom zamolio ambasadora da prenese poziv gradonačelniku Teherana da posjeti glavni grad Bosne i Hercegovine.