Gradonačelnik-Skaka-u-posjeti-reisu-l-ulemi-IZ-BiH-Huseinu-ef.-Kavazoviću

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predvodio je danas delegaciju Grada Sarajeva koja je bila u nastupnoj posjeti reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću.

Skaka je na samom početku izrazio iznimno poštovanje poglavaru IZ BiH te uputio riječi podrške za njegov rad i djelovanje Islamskoj zajednici u BiH.

Tokom vrlo srdačnog razgovora, sagovornici su istakli zadovoljstvo dosadašnjim kontaktima te važnost unaprjeđenja saradnje između Gradske Uprave i Islamske zajednice u BiH, posebno Sarajevskog muftijstva.

Skaka je istaknuo da je posjeta reisu-l-ulemi došla nakon što su predstavnci Grada obišli Jevrejsko groblje, prisustvovali ustoličenju patrijarha Pravoslavne crkve u Sarajevu te poslije susreta gradonačelnika sa vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

3

„Na ovaj način zaokružujemo jedan ciklus kojim smo htjeli potvrditi dobre odnose i učvrstiti temelj dobre saradnje sa svim vjerskim zajednicama. I danas, tokom susreta sa uvaženim reisu-l-ulemom ef. Kavazovićem naglašeno je da će nastaviti razvijati tu našu posebnost, tu multikulturalnost Sarajeva gdje narodi i vjernici žive jedni pored drugih i jedni sa drugima“, istakao je gradonačelnik.

U delegaciji Grada Sarajeva bili su i dogradonačelnik Ivica Šarić, te bivši gradonačelnik Ivo Komšić, koji trenutno upravlja Informativnim centrom MKSJ.

2

Reis-ul-ulema ef. Kavazović čestitao je Skaki na preuzimanju dužnosti gradonačelnika i poželio mu uspjeh u radu. „Formiranje Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji će čuvati hašku arhivu je projekat, čiji je izuzetan značaj prepoznao Grad Sarajevo i na tome vam čestitam. To je iznimno važno za naše kolektivno pamćenje“, poručio je reis ef. Kavazović.