Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka večeras se u ime Grada Sarajeva obratio učesnicima prve noćne utrke u historiji grada Sarajeva „Merkur Run4lifestyle“. Utrku je organizirala NVO Marathon Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Merkur BH osiguranja,  s ciljem aktivne promocije zdravog stila života.

utrka 3

Gradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo što se noćna utrka održava prvi put u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 „Važno je podsticati sve ono što je u funkciji zdravog i aktivnog zivota. Grad Sarajevo je član Mreže zdravih gradova pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji od 2007. godine, pri čemu se zdravlje promovira kao najveće individualno i zajedničko dobro. Da bi bili uspješni u svojoj misiji potrebno je udružiti snage, svi zajedno možemo uraditi mnogo više na fizičkoj i socijalnoj dimenziji zdravlja“, istakao je Skaka.

utrka 2

Gradonačelnik je potom, zajedno sa 700 trkača  učestvovao u ovoj utrci. Tri kruga od BBI centra kroz najljepše dijelove Sarajeva od 20 sati trčali su profesionalni atletičari, ali i rekreativci iznad 10 godina. Deset kilometara najbrže je pretrčao Osman Junuzović. Drugo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Srđanu Samardžiću, a treće Boži Vujiću. Pobjednik je utrku završio s vremenom 32:31:00.

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila poznata atletičarka i reprezentativka BiH Lucia Kimani sa vremenom 40:45:11, a nakon nje kroz cilj su prošle Adela Čomor i Alma Hrnjić.

Svi učesnici su dobili vrijedne poklone sponzora prilikom prolaska kroz cilj, a finišeri utrke i specijalnu medalju.