Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenikom Ivicom Šarićem i ministrom civilnih poslova BiH, Adilom Osmanovićem večeras je u Vijećnici upriličio prijem za Michelangela Pistoletta, jednog od najvećih savremenih umjetnika svijeta i velikog prijatelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Prijemu su prisustvovali ambasador Republike Italije u BiH Nicolo Minasije i Enver Hadžiomerspahić, direktor Projekta Ars Aevi,

Tom prilikom potpisan je dokument o darovanju najvažnijeg Pistolettovog djela sarajevu, pod nazivom Mjesto multikonfesionalnog i svjetovnog okupljanja tzv. Multikonfesionalna kocka, koja predstavlja treću fazu razvoja kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevija.

pistoletto 2

Uz zadovoljstvo iskazano povodom posjete maestra Pistoletta, gradonačelnik Skaka se zahvalio maestru na njegovom izuzetnom angažmanu i saradnji u okviru Projekta Ars Aevi, koji Gradska uprava Grada Sarajeva prepoznaje i podržava kao jedan od vodećih razvojnih i kulturnih projekata bh. prijestolnice.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović posebno je naglasio poticaj Michelangela Pistoletta da se načine konkretni koraci kako bi Ars Aevi dobio vlastiti prostor u kojem bi bile postavljene instalacije savremenih umjetnika.

pistoletto 3

“Umjetnost treba da bude motor promjena u savremenom svijetu”, kazao je maestro Pistoletto, te izrazio zadovoljstvo što je već treći put u Sarajevu, u kojem će tokom svoje trodnevne posjete, predstaviti svoje djelo “Treći raj”, ali i inicirati treću razvojnu fazu Projekta Ars Aevi, u cilju njegove internacionalne promocije, a time i promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je maestro Pistoletto bio prvi umjetnik koji je donirao svoje djelo “La porta dello Specchio” za Kolekciju Ars Aevi 1994. godine, kao i prvi umjetnik Kolekcije koji je imao reprezentativnu samostalnu izložbu u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BiH, 2001. godine.

pistoletto 4Tokom prijema u Vijećnici, gosta iz Italije pozdravio je dječiji hor “Suncokret”.