Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenikom Milanom Trivićem poželio je danas dobrodošlicu u gradsku Vijećnicu Njenom Kraljevskom Veličanstvu princezi Maha Chakri Sirindhorn od Tajlanda, kojoj je ovo prva posjeta Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Gradonačelnik Skaka je u ugodnom razgovoru sa tajlandskom princezom, ukratko predstavio grad Sarajevo i gradsku Vijećnicu.

slika 2

Princeza Maha Chakri Sirindhorn je potom, u pratnji dogradonačelnika Trivića, obišla aulu, galeriju, Svečanu i salu Gradskog vijeća. Sa zanimanjem je slušala o historiji i značaju Vijećnice. U Muzeju Vijećnice pogledala je dvije stalne izložbene postavke, posvećene obnovi i rekonstrukciji Vijećnice započete 1996. godine, te životu u Sarajevu u posljednjih sto godina.

Zahvalivši se na lijepom i gostoljubivom prijemu u ovoj impozantnoj građevini, tajlandska princeza je iskazala radost i oduševljenje ljepotom enterijera i umjetnički oslikanim zidovima i svodom ovog bisera kulturne baštine Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

slika 3

Na kraju posjete, princeza Maha Chakri Sirindhorn je u knjizi utisaka čestitala rođendan Vijećnici koja danas obilježava 121 godinu od svog prvog otvorenja, kada je predata sarajevskoj općini na korištenje.