Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, premijer KS Elmedin Konaković i gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas položili su vijence, te učenjem Fatihe odali počast šehidima i poginulim braniteljima na mezarju “Kovači” i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva R BiH, Alije Izetbegovića.

Na mezaru prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, gradonačelnik Istanbula je kazao: “Sjećamo se svih naših šehida, a posebno Alije Izetbegovića. Otpor koji je pružen u ovom gradu je primjer cijelom svijetu. Ne smije se zaboraviti i stalno se mora podsjećati. Nove generacije moraju dobro poznavati svoju historiju. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u otporu i u postratnom periodu restauracije i obnove. Uz vas smo, spremni smo i želimo pružiti punu podršku u svemu što god vam treba“.

Gradonačelnik Topbas je u pratnji svojih domaćina potom posjetio Muzej Alija Izetbegović. Gost iz Istanbula je vrlo emotovno i sa izuzetnom pažnjom pogledao izložbu posvećenu životnom putu Alije Izetbegovića, te se upisao u knjigu utisaka.