Uputivši preporuku Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen pridružio se stavu Gradskog vijeća po pitanju izmještanja Sarajevske Hagade iz Zemaljskog muzeja. Kako je navedeno u preporuci, Sarajevska Hagada je dio kulturno-povijesne baštine ovog grada, Bosne i Hercegovine, ali i europske i svjetske civilizacije u cjelini. Njena vrijednost je neprocjenjiva i nadilazi svaku mogućnost  iskazivanja njene duhovne i materijalne vrijednosti i neponovljivosti. Preživjela je sve ratove i razaranja ovoga grada i zemlje, a svojim životima sačuvali su je građani Sarajeva.

„Gradsko vijeće Grada Sarajeva i ja osobno, kao gradonačelnik, odbijamo svaku inicijativu, pa i pomisao da Sarajevska Hagada, bez obzira u kojem i kakvom aranžmanu, uz kakve i čije garancije, napusti makar i za minutu svoj grad“, naglasio je gradonačelnik Behmen.
 
Dalje se navodi kako grad Sarajevo ima loše iskustvo s navodnim posuđivanjem, ustupanjem, izlaganjem izvan grada vrijednih eksponata naše baštine.

„Ono što smo posuđivali u navodnim kulturnim razmjenama, davali na restauraciju, na procjenu, sada možemo da vidimo u inozemnim muzejima i knjižnicama (sjetimo se Isha-begove vakufname, zbirke orijentalnih rukopisa S. Bašagića,  numizmatičkih zbirki)“, istakao je gradonačelnik Behmen.

Kako je kazano u preporuci, antički friz s atenskoga Partenona, helenski reljefi i skulpture neprocjenjive vrijednosti još uvijek se nalaze u Britanskom muzeju i pored svih napora grčke vlade da se vrate tamo odakle su prije dva stoljeća opljačkani i pokradeni vojnom silom.

„Plašimo se da će se u ime navodne zaštite i brige za Sarajevsku Hagadu, naći razlog za njeno nevraćanje, pravdajući se svim mogućim razlozima o ekonomskoj i političkoj situaciji u zemlji i sramotnoj činjenici da je Zemaljski muzej zatvoren. Nažalost, naša opća situacija im ide na ruku, daje im alibi za kolonijalno ponašanje prema  kulturno-povijesnoj baštini BiH. Sarajevska Hagada, sasvim realno, može biti još jedna fatalna greška koju ne treba dozvoliti“, istaknuto je u preporuci. 

„U ime Gradskoga vijeća Grada Sarajeva i u svoje osobno ime, molimo Vas da pažljivo sagledate aktualne zahtjeve vezane za izmještanje Sarajevske Hagade izvan Sarajeva, bez obzira gdje će biti izložena, i imajte na umu da su naši stavovi i preporuke u potpunoj suglasnosti s mišljenjem i voljom građana Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine“, kazao je gradonačelnik Alija Behmen u preporuci Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.