Gradsko vijeće Grada Sarajeva utvrdilo je na današnjoj sjednici Nacrt Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama. Ovom Odlukom se propisuje način korištenja stanova, poslovnih prostora i zajedničkih prostorija, dijelova i uređaja u zgradama, te zemljišta oko zgrada na području Grada Sarajeva, prava i obaveze vlasnika stanova u kolektivnim individualnim zgradama, nadzor nad provođenjem ove odluke, kaznene odredbe prava i obaveze i način rada kućnog savjeta i druga pitanja vezana za kućni red u stambenim zgradama.

Prema riječima pomoćnika gradonačelnice za komunalne poslove Hamde Karića, ova Odluka propisuje norme ponašanja koje podrazumijevaju kvaliteno urbano življenje, u smislu zabrana, ponašanja u zajedničkim prostorijama i stanovima.

"Propisuju se kaznene mjere koje su predviđene u slučaju nepoštivanja tih odredbi i propisuje se vršenje nadzora u smislu da nadzor nad provođenjem te odluke vrši komunalna inspekcija grada u saradnji sa svim drugim inspekcijama na nivou KS i MUP-a kada je u pitanju javni red i mir. Tu se tretiraju i pitanja koja se odnose na komunalnu čistoću, posebno u ulazima zgrada i ponašanje u smislu provođenja Zakona o zaštiti od buke", kazao je Karić.

O ovom Nacrtu Oduke o kućnom redu u stambenim zgradama bit je raspisana javna rasprava u trajanju od 60 dana.

Izvor: Novinska agencija FENA