Delegaciju Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja boravi u zvaničnoj višednevnoj posjeti R Turskoj, danas je primio Kemal Baysak, počasni konzul BiH u ovoj prijateljskoj zemlji. Tom prilikom razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i realiziranim projektima, kao i o jačanju postojećih veza između R Turske i BiH.

G. Baysak uručio je Gradu Sarajevu – Gradskom vijeću i zamjeniku predsjedavajućeg GV-a Eminu Švrakiću osobno Zahvalnice za podršku koju su pružili s ciljem unapređenja političke, ekonomske, socijalne, zdravstvene, sportske i kulturne saradnje između R Turske i BiH. Potpisnici Zahvalnica su Kemal Baysak, počasni konzul BiH u R Turskoj i Fehmi Arazli, predsjednik Federacije udruženja kulture BiH u Adani koju, inače, čini 26 udruženja širom Republike Turske.

 Članovi delegacije Gradskog vijeća Grada Sarajeva u sastavu: Emin Švrakić, zamjenik predsjedavajućeg GV-a, gradski vijećnici Faruk Osman Sijarić, Fikret Mahmutović, Idriz Hodžić i Dunja Rašević, te sekretar Gradskog vijeća Safet Krajišnik potom su se sastali sa gradonačelnikom pobratimskog grada Izmira Azizom Kocaoğlujem. Upoznali su ga sa statusom Grada Sarajeva i načinom rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Razgovarano je i o trenutnoj političkoj situaciji, nakon čega je gradonačelnik Kocaoğlu prihvatio inicijativu da poslanici u turskom državnom Parlamentu, a koji su uz regije Izmira, pokrenu pitanje podrške cjelovitosti i nedjeljivosti BiH od strane Turske države.
Gradonačelnik Kocaoğlu, također, izrazio je spremnost da Grad Izmir  stipendira postdiplomski studij iz oblasti osmanske arhitekture za tri postdiplomca iz BiH (Sarajevo). Delegacija GV-a Grada Sarajeva potom je imala radni sastanak sa generalnim sekretarom Grada Izmira i njegovim saradnicima koji su joj prezentirali projekat izgradnje savremenog metroa u Izmiru.
Delegacija Gradskog vijeća Grada Sarajeva boravit će i u Bursi, koja je također pobratim sa Gradom Sarajevom, te imati susret sa gradonačelnikom  Hikmetom Sahinom i vijećnicima Gradskog vijeća Burse. Na kraju posjete prijateljskoj Turskog, članovi naše delegacije posjetit će i Istanbul, gdje će ih primiti Ahmet Selamet, zamjenik gradonačelnika i prvi zamjenik predsjedavajućeg GV-a Istanbula.

Izvor: Gradska uprava