Najveći hokejaški događaj pod nazivom u našoj zemlji, nakon XIV Zimskih olimpijskih igara, odigrat će se u dvorani Juan Antonio Samaranch u Sarajevu. Glavni grad Bosne i Hercegovine ima čast da bude domaćin dvjema utakmicama u hokeju na ledu, respektabilne EBEL lige. Povod za odigravanje ovih utakmica je obilježavanje 30. godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Događaj nosi ime Ice-Fest Sarajevo 2014., a njegovi organizatori su Hokejaški savez BiH i Hokejaški saveza Olimpija iz Ljubljane, uz potporu EBEL hokejaške lige, te uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva. Tim povodom u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva, danas je održana tiskovna konferencija na kojoj su predstavljeni detalji ovog vrhunskog sportskog događaja.

Zamjenik gradonačelnika, dr. Ranko Čović, zahvalio se hokejaškim savezima BiH i Slovenije što su jedan ovakav značajan događaj doveli u Sarajevo i to baš u vrijeme kada su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo uvelike u pripremama za organizaciju EYOF-a 2017. „Ovo je manifestacija koja ima za cilj oživljavanje olimpijskog duha, promoviranje izvornih olimpijskih vrijednosti, podizanje ljudske svijesti o važnosti održavanja predstojećeg događaja EYOF-a 2017., te popularizaciju zimskih sportova uopće“, kazao je Čović.

Senad Zaimović, predsjednik Hokejaškog saveza BiH najavio je da ćemo na ledu Zetre imati priliku gledati najveći slovenski klub HK Olimpiju u dvije utakmice. Prvi protivnik Ljubljančana u Sarajevu bit će austrijski VSV iz Vilacha, a utakmica je najavljena za petak 10. siječnja u 19.15. sati. U nedjelju 12. siječnja, snage će odmjeriti Olimpija i aktualni prvak lige KAC iz Klagenfurta, a utakmica će početi u 18.00. sati. Ovaj austrijski klub je, inače, najveći rival Olimpije u ovogodišnjem natjecanju. Trodnevni praznik hokeja uveličat će i domaće snage i to u subotu 11. siječnja. Naime, najmlađi hokejaši sarajevskih klubova odigrat će turnir s vršnjacima, mališanima iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, a bit će upriličena i utakmica veterana.

Ovaj praznik najdinamičnijeg kolektivnog sporta privući će u Zetru veliki broj
zainteresiranih, a očekuje se dolazak između 500 i 600 navijača “Zmajčeka”. Za građane Sarajeva u subotu u 20.00 sati će biti organiziran i Ice-Fest Disko na ledu, uz prigodne glazbene sadržaje. Hokejaški spektakl gledat će se i izvan granica Bosne i Hercegovine. Medijski sponzor ove manifestacije, Telemach će putem svog televizijskog kanala Sport Klub prenositi utakmice u sedam zemalja, te će tako četrdeset miliona ljudi imati mogućnost da pogledaju događaje iz sarajevske Zetre.

Inače, EBEL liga u hokeju na ledu je jedna od najkvalitetnijih europskih liga u kojoj se natječu predstavnici Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Slovenije i Slovačke.

Izvor: Odjel za odnose s javnošću / Hokejaški savez BiH