INAT-STAZA”-iz-centra-Sarajeva-na-hiljadu

Akademski kipar Stijepo Gavrić danas je završio rad na granitnoj ploči s uklesanim dlanom koja će biti postavljena na vrh Trebevića (1629 m) kao njegov simbol.

Planinarsko društvo Trebević iz Sarajeva privodi kraju posao na markaciji i uređivanju staze koja je dobila neslužbeni naziv ”Inat staza”. Naime, polazna točka ove staze je kod Inat kuće, preko puta Vijećnice, i namijenjena je svim građanima Sarajeva i njegovim gostima, koji nemaju planinarskog iskustva, da pješačenjem lako pronađu ”put do vrha”.

Ovaj projekt Planirarskog saveza BiH i PD Trebevića podržao je Grad Sarajevo.

Sarajevo je jedinstven glavni grad u svijetu gdje se iz njegovog centra pješačenjem može osvojiti planinski vrh.

Izlazna stanica na novootvorenoj žičari se podudara sa ”Inat stazom” tako da se osvajanje vrha može kombinirati vožnjom u gondoli i pješačenjem.

Svi oni koji osvoje vrh Trebevića, ”osvajaju” i jedinstvenu nagrada. Stavljanjem svog otvorenog dlana u otisak na granitnoj ploči, selfie fotografija može da posluži kao suvenir i dokaz: bio sam ovdje, dotakao sam vrh Trebevića.

– Otvoreni dlan je jedan od najstarijih simbola u slikarstvu i umjetnosti uopće, od prije 27.000 godina u  pećini Gargas u Francuskoj, preko pećine Perito Moreno (Argentina) od prije 14.000 godina, do uzdignute desnice s otvorenim dlanom na srednjovjekovnom stećku u Radimlji kod Stoca – kaže Stijepo Gavrić. Otvoreni dlan je simobol mira, dobrih i neskrivenih namjera i prijateljstva prema drugim ljudima.