Академски кипар Стијепо Гаврић данас је завршио рад на гранитној плочи са уклесаним дланом која ће бити постављена на врх Требевића (1629 м) као његов симбол.

Планинарско друштво Требевић из Сарајева приводи крају посао на маркацији и уређивању стазе која је добила незваничан назив ”Инат стаза”. Наиме, полазна тачка ове стазе је код Инат куће, преко пута Вијећнице, и намијењена је свим грађанима Сарајева и његовим гостима, који немају планинарског искуства, да пјешачењем лако пронађу ”пут до врха”.

 

Овај пројекат Планинарског савеза БиХ и ПД Требевића подржао је Град Сарајево.

Сарајево је јединствен главни град у свијету гдје се из његовог центра  пјешачењем може освојити планински врх.

Излазна станица на новоотвореној жичари се подудара са ”Инат стазом” тако да се освајање врха може комбиновати вожњом у гондоли и пјешачењем.

Сви они који освоје врх Требевића, ”освајају” и јединствену награда. Стављањем свог отвореног длана у отисак на гранитној плочи, селфие фотографија може да послужи као сувенир и доказ: био сам овдје, дотакао сам врх Требевића.

– Отворени длан је један од најстаријих симбола у сликарству и умјетности уопште, од прије 27.000 година у  пећини Гаргас у Француској, преко пећине Перито Морено (Аргентина) од прије 14.000 година, до уздигнуте деснице са отвореним дланом на средњовјековном стећку у Радимљи код Стоца – каже Стијепо Гаврић. Отворени длан је симобол мира, добрих и нескривених намјера и пријатељства према другим људима.