U srijedu, 26. septembra u Historijskom muzeju BiH bit će upriličena Inauguracija monumentalnog djela “Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije” Michelangela Pistoletta, jednog od najvećih živućih protagonista svjetske savremene umjetnosti. Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ambasador Republike Italije u BiH, Nj. E. Nikola Minasi, osnivač i direktor Projekta ARS AEVI Enver Hadžiomerspahić i direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović.

Maestro Pistoletto je prošle godine posjetio Sarajevo i već tada iskazao želju da našem gradu trajno uruči jedan od svojih najvažnijih radova. Ovim činom je pokazao da je istinski prijatelj Sarajeva, koji još od ratne 1994. godine, darovao kao prvi umjetnik svoje djelo za Kolekciju ARS AEVI.

„Aktuelna gradska administracija je učinila sve da se krene u konačnu realizaciju projekta ARS AEVI koji je od izuzetne važnosti za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Grad je osnovao Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi. Time je pružena institucionalna podrška, te stvorene sve pretpostavke za izgradnju muzeja savremene umjetnosti u našem glavnom gradu”, istaknuo je Skaka.

Prema riječima ambasadora Minasija dolazak maestra Pistoletta po četvrti put u Sarajevo je znak ljubavi i poštovanja prema ovom gradu i zemlji. „Pistolettovo djelo koje će biti smješteno u Historijskom muzeju treba da bude mjesto dijaloga, okupljanja i simbol poštivanja različitih kultura“, istaknuo je ambasador.

“Djelo Pistoletta, te njegov dolazak u Sarajevo izazvat će veliko interesovanje u svijetu, a to je posebno važno jer se time naš grad predstavlja kao grad kulture, umjetnosti”, kazao je osnivač ARS AEVI-ja Hadžiomerspahić te ovom prilikom zahvalio Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na entuzijazmu i novom odnosu prema projektu ARS AEVI.

Direktorica Muzeja Hašimbegović je navela da ovako značajni kulturni događaji Sarajevo i BiH, a i Historijski muzej, upisuju na umjetničku i kulturnu mapu svijeta.

Uz Grad Sarajevo, Ambasadu Italije u BiH, ARS AEVI i Historijski muzej BiH, inauguraciju djela maestra Pistoletta, podržali su i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federacija BiH, Kanton Sarajevo i UNESCO.