Na incijativu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, danas je održan sastanak sa načelnicima četiri gradske općine na temu procedure i sadržaja predloženih izmjena Ustava KS, Zakona o prostornom uređenju KS i Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. Sastanak je organiziran kako bi se usaglasili stavovi lokalnih zajednica u pogledu izmjena i dopuna pomenutih ustavnih i zakonskih rješenja.

„Kao što je poznato Grad Sarajevo mnoge nadležnosti dijeli sa četiri gradske općine i Kantonom Sarajevo. Zbog specifične uloge i isprepletenih nadležnosti gradonačelnik će imati ulogu inicijatora saradnje i nastojat će biti kohezivni faktor na relaciji gradske općine – Grad Sarajevo – Kanton Sarajevo. Cilj je da pomenuti nivoi vlasti razmjenjuju mišljenja o konkretnim pitanjima u ovom slučaju izmjeni Ustava KS i zakonskih rješenja“, naglasio je gradonačelnik Skaka.

U vezi navedenog, traži se hitno zakazivanje sastanka na kojem bi prisustvovali gradonačelnik Sarajeva, načelnici gradskih općina sa premijerom Kantona Sarajevo i predsjedavajućom Skupštine Kantona Sarajeva, s ciljem blagovremenog konstruktivnog dijaloga, koji bi preduprijedio negativne posljedice ovako predloženih ustavnih i zakonskih rješenja.