Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnik austrijskog grada Bad Ischla Hannes Heide danas su u Vijećnici potpisali Sporazum o suradnji između ova dva grada, čime će biti ojačano prijateljstvo i unaprijeđena suradnja na svim područjima od interesa za njihove građane. Prvenstveno u području turizma, glazbe, sporta, muzeja, festivala. Ceremoniji potpisivanja nazočili su i veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer, zamjenici predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva Miro Lazović i Gradimir Gojer, predstavnici bh. zajednice koji žive u Bad Ischlu  i građani ovog prijateljskog austrijskog grada.

Gradonačelnik Sarajeva Komšić podsjetio je da ta dva grada povezuje povijest, a suradnja gradonačelnika počela je prije dvije godine prigodnim manifestacijama – otvaranjem obnovljene Vijećnice i gostovanjem Bečke filharmonije.

Komšić je kazao da Sarajevo ima suradnju s mnogim gradovima, ali da je ovo prvi sporazum o suradnji potpisan u obnovljenoj Vijećnici.
Gradonačelnik Bad Ischla Heide je naglasio da je važno prisjećati se zajedničke povijesti koja povezuje dva grada, a u kontekstu Sporazuma o suradnji koji je danas potpisan, podcrtao je važnost uključivanja građana da bi bila što kvalitetnija kulturna, sportska i politička suradnja između Sarajeva i Bad Ischla.

Naime, gradovi Sarajevo i Bad Ischl povezala je povijest. U Sarajevu se dogodio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika 28. lipnja 1914. godine. Mjesec dana kasnije, 28. srpnja, u Bad Ischlu je potpisan manifest pod nazivom „Mojim narodima“ kojim je najavljen početak Prvog svjetskog rata. Ovu sudbinsku povezanost oba grada su potvrdila potpisivanjem Sporazuma o suradnji 6. studenoga prošle godine u Bad Ischlu.

Svečanu ceremoniju potpisivanja Sporazuma u Vijećnici započeo je Kvartet harmonika sarajevske Srednje glazbene škole izvedbom tanga argentinskog kompozitora Piazola, a završena dvjema kompozicijama Limenog orkestra iz Bad Ischla u auli Vijećnice.