Paljenjem baklje na Trgu djeca Sarajeva,  na dan kada je započeo Prvi svjetski rat, 28. jula, krenuo je iz Sarajeva mirovni maraton, „Plamen mira – Flame for Peace“. Baklju je zapalio Heinz Jussen, začetnik ideje maratona, koji je kazao da je „ovaj plamen mira protiv razarajućeg plamena uništenja koji nije zaobišao ni BiH“. Maraton, organizovan na inicijativu Ahenske mreže za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad, prolazit će kroz 12 evropskih zemalja, te završiti 21. septembra, na Svjetski dan mira u Ahenu, prvom njemačkom gradu koji se usprotivio fašizmu. Učesnici maratona obići će više od 50 gradova/mjesta, u kojima će ih lokalne vlasti i mladi dočekati i prirediti im prigodan program.

Baklja mira, koju će nositi učesnici maratona, proći će kroz BiH, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Švicarsku, Italiju, Luksemburg, Francusku, Belgiju, Holandiju i Njemačku. Maraton završava 6. pozorišnim festivalom za mlade „Bina mira 2014“ u Ahenu.

U ime Grada Sarajeva, pokrovitelja dijela maratonske trke koja prolazi kroz bh. prijestolnicu, zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović je kazao da je zahvaljujući ovoj, kao i nizu drugih kulturnih i sportskih manifestacija održanih u prethodnom periodu u povodu obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, grad Sarajevo se potvrdio kao mjesto iz kojeg svi zajedno želimo poslati svijetu jednu drugačiju i afirmativnu sliku, te poruku mira, pomirenja i zajedništva. „Poštovani učesnici maratona, želim da na ovom plemenitom putu imate stalno na umu da plamen mira ne nosite samo za nas, za danas i ovdje, već za cijeli svijet, za sadašnje, ali i generacije koje dolaze, za budućnost“, poručio je zamjenik gradonačelnika Čović.

Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ izrazio je zadovoljstvo što će Udruženje u partnerstvu sa Gradom Sarajevom ovim projektom biti stjecište svega što je pozitivno.

„Nažalost, ovih dana stradaju djeca u Gazi, Siriji, Libiji… Naša je poruka ne samo da govorimo nego da više nego ikad uradimo na tome da se nasilje nad nedužnim civilima, pogotovo djecom pod hitno zaustavi“, istaknuo je Divjak.

Planirano je da maratonci trče 56 etapa dužine 40 do 65 km, a dnevne etape trčat će naizmjenično manje grupe – 4 do 8 osoba.

Inače, dan uoči mirovnog maratona održano je muzičko-scensko veče na Trgu djece Sarajeva, uz učešće njemačke grupe „Neogene“, sarajevske plesne grupe „Fresh generation“, te bh. pjesnika.