Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić primio je upite predstavnika brojnih gradova pobratima, partnera i prijatelja sa Gradom Sarajevom o potrebi eventualne pomoći unesrećenim stanovnicima u razornim poplavama koje su pogodile Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Prijateljski gradovi Skoplje i Sofija, te dugogodišnji pobratim – njemački grad Friedrichshafen među prvima su izrazili solidarnost sa stradalim građanima Sarajeva. Grad Skoplje šalje šestočlanu ekipu vatrogasaca sa vozilom i potrebnom opremom. Udruženje „Pro Sarajevo“ iz Friedrichashafena, kako je navedeno u pismu njegovog predsjednika Bernda Fuchsa, organiziralo je akciju prikupljanja donacija za Sarajevo.

Inače, Grad Sarajevo je u stalnom kontaktu sa Centrom za operacije spašavanja i zbrinjavanja unesrećenih ljudi u poplavama i klizištima, kako bi se odredili prioriteti o vrsti pomoći i načinu njenog dostavljanja.

Administracija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem učinit će sve da Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine animira pobratimske, partnerske i prijateljske gradove, te međunarodne asocijacije čiji je Sarajevo član, kako bi, u skladu sa svojim mogućnostima, pružili pomoć građanima poplavljenih područja na cijeloj teritoriji naše države.