Izaslanstvo Grada Sarajeva, predvođeno zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Živanovićem i gradskim vijećnikom Igorom Stojanovićem, sudjelovalo je u svečanom obilježavanju 200. obljetnice postojanja pobratimskog grada Friedrichshafena. Grad Sarajevo je prvi grad s kojim je Friedrichshafen prije 39 godina uspostavio pobratimske odnose koji se vrlo uspješno i intenzivno njeguju zahvaljujući obostranoj predanosti i iskrenoj volji građana i građanki oba grada. U programu je, pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, sudjelovalo i kulturno-umjetničko društvo „Željezničar“ iz Sarajeva s izabranim programom narodnih igara i pjesama, kojim je predstavljena kulturna tradicija Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Svečanom skupu, kojem je nazočilo oko 900 zvanica, uime Grada Sarajeva i gradonačelnika, obratio se i zamjenik gradonačelnika Živanović koji je tom prigodom izjavio:

„Grad Friedrichshafen, među 26 gradova pobratima, zauzima posebno mjesto, zasluženo 39 godina dugim njegovanjem međusobnog poštivanja, razumijevanja i pomaganja. Iznimno cijenimo dobročinstvo i nesebičnu potporu Grada i građana partnerskog grada Friedrichshafena. Zahvaljujemo na raznovrsnim vidovima dosadašnje pomoći, čiju je vrijednost teško nabrojati, ali izdvojit ću ovom prigodom potporu Domu zdravlja “Omer Maslić”, Dječjem domu Bjelave, te otvorenje Česme prijateljstva u obliku zeppelina, simbola grada Friedrichshafena. Iz ovoga kamena teče voda koja predstavlja simbol života i simbol prijateljstva naša dva grada”.

Živanović je podsjetio na 2008.g. kada je ZLATNI GOLUB MIRA simbolično uvezao tri grada: Friedrichshafen – prepoznatljiv po zeppelinu, Heiden po osnivaču Međunarodnog Crvenog krsta/križa g. Henry Dunantu i Sarajevo – po zimskim olimpijskim igrama.

„Sarajevo je i grad nositelj poruke mira, koji je u listopadu 2009.godine uveo Grad Friedrichshafen u MEĐUNARODNU ASOCIJACIJU GRADOVA NOSITELJA PORUKE MIRA, kako bi zajedno sudjelovali u plemenitoj misiji jačanja uloge gradova u kreiranju kulture mira u svijetu, promovirali razumijevanje i solidarnost među ljudima, njegovali duh mira, tolerancije i multikulturalnog uvažavanja”, istaknuo je u svome prigodnom obraćanju zamjenik gradonačelnika Sarajeva Živanović.

Posjet izaslanstva iskorišten je i za razgovore i druženje s članovima i članicama udruge građana „Pro Sarajevo“, kao i za dogovor s dužnosnicima Grada Friedrichshafena o budućim oblicima suradnje i programu obilježavanja 40-te obljetnice pobratimstva gradova.

[WPIMPINLINE:7593.jpg]