Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjanom Ljujić Mijatović i Salkom Nikšićem danas su upriličili prijem za višečlano izaslanstvo gradskih vijećnika pobratimskog Grada Istanbula. Prijemu su još nazočili zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović, predsjednica i članovi Povjerenstva za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Lejla Somun – Krupalija, Igor Stojanović i Vedrana Vikić,  te tajnici Gradskog vijeća i Gradske uprave Safet Krajišnik i Milorad Kojović. U istanbulskom izaslanstvu se nalazi 17 vijećnika, a predvodi ih gradska vijećnica Derya Yanik.

[WPIMPINLINE:8376.jpg]

Zamjenica predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić Mijatović gostima iz Istanbula je poželjela dobrodošlicu i ugodan boravak u Sarajevu, te ih je kratko upoznala s dužnostima i djelovanjem Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen osvrnuo se na petnaestogodišnje pobratimske odnose između Sarajeva i Istanbula i suradnju koja je iz njih proizašla. Također ih je upoznao s aktualnim projektima Grada Sarajeva, među kojima su obnova sarajevske Vijećnice i revitalizacija trebevićke žičare.

Gradonačelnik Behmen vijećnike iz Istanbula je upoznao s pripremama za projekt „Sarajevo – europski most kultura 2014.“, te je uputio poziv pobratimskom Gradu Istanbulu da se određenim sadržajima predstavi na ovoj vrlo značajnoj i višestruko simboličnoj manifestaciji za Sarajevo.

Gradska vijećnica Derya Yanik zahvalila je u ime svog izaslanstva na prijemu, te istaknula kako se njene kolege vijećnici u Sarajevu ne osjećaju kao stranci, posebno iz razloga što mnogi od njih potječu s ovih prostora. Kazala je kako će poziv gradonačelnika Behmena prenijeti gradonačelniku Istanbula Kadiru Topbašu uvjerena kako će Istanbul podržati Sarajevo u njegovom programu 2014. baš kao što je podržao kandidaturu Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture.

[WPIMPINLINE:IMG_1485.jpg]

Izaslanstvo gradskih vijećnika pobratimskog Grada Istanbula danas je obišlo povijesne lokalitete i neke od sakralnih objekata na području grada. Također će posjetiti Internacionalno sveučilište Sarajevo, Mostar i Blagaj, Počitelj, Dubrovnik i Srebrenicu.

Sarajevo i Istanbul su gradovi pobratimi od 1997. godine. Osim Istanbula Sarajevo je pobratim još s Anarom, Bursom i Konyom iz Republike Turske.

[WPIMPINLINE:IMG_1458.jpg]