Jutros su radnici KJP „Sarajevo – šume“ na dolaznoj stanici Vidikovac započeli čišćenje terena od neželjene vegetacije u okviru pripremnih radova realizacije Projekta obnove trebevićke žičare koji vodi Grad Sarajevo. Čišćenje terena će se izvršiti na cijeloj dužini trase žičare, odnosno na sjevernoj padini Trebevića od naselja Hrid do Vidikovca, te na samom platou Vidikovac uz devastirani objekat stanice žičare i uz prilazne puteve i parking prostor. Ovom činu prisustvovali su predstavnici Grada Sarajeva i Grada Istočno Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i KJP „Sarajevo – šume“.

“Ovi radovi vršit će se u dvije faze i trebali bi se odvijati tokom ove godine. To bi trebala biti priprema za građevinske radove koji bi trebali početi naredne godine, a u 2013. godini očekujemo puštanje prve gondole.”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji.

Za ove dvije faze radova Vlada Kantona Sarajevo je iz svog budžeta osigurala blizu 35.000 KM.

“Vlada KS je prepoznala značaj ovog projekta i u potpunosti daje podršku njegovoj realizaciji. Inače, ovaj projekat ima zaštitni značaj za lokalitet Trebevića ali i socijalni za naše građane koji ponovno trebaju posjećivati Trebević.”, rekao je ministar privrede u Vladi KS Rusmir Sendić, dok je ministar saobraćaja Haris Lulić čestitao Gradskoj upravi i gradonačelniku na ovom projektu, te obećao podršku Ministarstva u svim fazama gdje ona bude neophodna.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić kazao je kako je u instituciji koju predstavlja značaj ovog projekta prepoznat u turističkom smislu. “Stoga želimo sarađivati sa Gradskom upravom Grada Sarajeva u realizaciji projekta kako bismo zaštitili turističke potencijale na Trebeviću, ali i građane oba grada ponovno vratili na ovu olimpijsku planinu.”, dodao je Lučić.