Svečanim koncertom Sarajevske filharmonije pod nazivom „Pozdrav iz Austrije“ večeras je u sarajevskoj Vijećnici otvoren Festival Baščaršijske noći, koji će trajati do 31. jula. Ovaj festival predstavlja jednu od manifestacija kulture koju podržava Grad Sarajevo. Na koncertu Sarajevske filharmonije nastupila je i solistica Brigitta Simon te dirigent Uwe Theimer. Na program su se, između ostalih, našla djela kompozitora Franza von Suppea, Johanna Straussa, Karla Komzaka, Franza Lehara te Roberta Stolza.

Ovogodišnje  Baščaršijske noći ponudit će građanima i gostima grada bogat i sadržajan program:

Koncert Kolektif Istanbul, koji će 5. jula biti izveden zahvaljujući saradnji s Ambasadom Turske i Yunus Emre Institutom. Publika će imati priliku uživati u spoju tradicionalne folk i pop muzike te funka i jazza.

Nakon 20 godina na Festivalu će biti izvedena komedija „Buba u uhu“ u režiji Admira Glamočaka, a premijerno izvođenje (Ne)stand-up komedije imat će 26. jula glumac Haris Burina na sceni Kamernog teatra 55.

Stand-up komedija „Đurologija“ Branka Đurića bit će izvedena 18. jula u Bosanskom kulturnom centru u dva termina.

Na književnim večerima tokom ovog festivala učestvovat će Vlado Kreslin, Hasija Borić, Mile Stojić, Ahmed Burić, Faruk Šehić, Goran Samardžić i članovi Male pozorišne akademije.

Tu je i koncert „Sarajevo Big Band“ na kojem će 7. jula u Bosanskom kulturnom centru nastupiti i Saša Lošić, Sejo Sexon, Dražen Žerić, Elvis J. Kurtović i Željka Katavić. Na platou ispred BBI centra koncerte će održati grupe Konvoj, Erogene zone, Zabranjeno pušenje i Regina.

Festival će obilježiti i 17. međunarodni festival folklora „Sarajevo 2015“, na kojem će 4. jula nastupiti ansambli iz Kolumbije, Sjevernog Kipra, Slovačke i BiH.