Dani-kulture-Irana-u-sarajevskoj-Vijećnici-od-petog-do-sedmog.-veljače

Manifestacija „Dani kulture Irana“ otvorena je sinoć koncertom tradicionalne iranske muzike u sarajevskoj Vijećnici. U prisustvu velikog broja gostiju i zvaničnika, ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, zamjenika gradonačelnika Sarajevo Milana Trivića, te ambasadora IR Irana u BiH Mahmoud Heidarija, posjetioci su uživali u koncertu grupe “Mani” koja njeguje tradicionalnu iransku muziku.

(Foto: FENA)

Ovo je samo početak kulturnog događaja koji organizira Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u saradnji sa predstavnicima državnih i kulturnih institucija BiH i Irana te Gradskom upravom Grada Sarajeva. Do 7. februara “Dani kulture Irana” se održavaju u Vijećnici, a potom i na drugim lokacijama u glavnom gradu BiH te od 8. do 11. februara u Banjoj Luci.

Pored koncerta posjetitelji su mogli pogledati i izložbu iranskog drvoreza umjetnika Omida Šejhbagloa, zatim izložbu kaligrafskih radova Sejeda Abulkasima Beheštije te minijatura Rahima Čarhia. U fokusu ovogodišnjih “Dana kulture Irana” je grad Tabriz koji je proglašen gradom kulture i turizma za 2018. godinu.