Tokom boravka u Istanbulu, gdje je juče počeo prvi Svjetski humanitarni samit, delegacija Grada Sarajeva na čelu sa Abdulahom Skakom, zamjenikom gradonačelnika, susrela se sa Zoranom Jankovićem, gradonačelnikom Ljubljane i Nedžadom Grabusom, ljubljanskim muftijom. Susret je iskorišten za razmjenu ideja i planova koje će zasigurno značajno unaprijediti odnose dva glavna grada.

Na prijedlog zamjenika Skake, gradonačelnik Janković kazao je da će biti intenzivno poduzete aktivnosti da u što skorijem vremenu Sarajevo zvanično dobije svoju ulicu u Ljubljani. Sarajevska ulica u Ljubljani na simboličan način učvrstiti će tradicionalno dobre odnose građana dva glavna grada, naglasio je dogradonačelnik Skaka.

Dogradonačelnik Skaka se interesovao i za dinamiku radova na prvoj džamiji u Ljubljani o čemu ga je detaljno upoznao muftija Grabus.

Inače, prvi Svjetski humanitarni samit je prije četiri godine zakazao generalni sekretar UN Ban Ki-moon a u njegovim pripremama konsultovano je 23.000 ljudi iz 150 zemalja. Učesnici Samita bave se rješavanjem najveće humanitarne krize od Drugog svjetskog rata.