Svjetski turistički portal Lonely Planet napravio je listu deset najprivlačnijih gradova u istočnoj Evropi, a drugo mjesto zauzelo je Sarajevo. Ispred glavnog grada Bosne i Hercegovine nalazi se jedino Julijske Alpe u Sloveniji. Ovaj najpoznatiji turistički vodič početkom je ove godine u svome petom izdanju "Best in Travel 2010" objavio  top deset gradova koje morate posjetiti, a Sarajevo je i ovom prilikom uvršteno na listu, zajedno sa gradovima kao što su Istanbul (Turska), Abu Dhabi (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Kyoto (Japan).

Lonely Planet u jednom od posljednjih osvrta piše da je istočna Evropa godinama bila neotkrivena polovina kontinenta, a dragulje arhitekture, prelijepe krajolike i vesele gradove posjećivao je samo mali broj turista iz zapadne Evrope. No, stvari su se sada promijenile i istočna Evropa sve više privlači turiste, a raznolikost i privlačnost ovog područja ostaje ista. Bilo da ih otkrivate prvi put ili im se ponovo vraćate, narednih deset lokacija vas neće razočarati, navodi Lonely Planet.

2. Sarajevo, Bosna i Hercegovina: Devedesetih godina prošlog vijeka Sarajevo je bilo na rubu propasti. Danas je to ugodan i vitalan grad koji zbog dobrote, gostoprimljivosti, mnogobrojnih simpatičnih kafića, atraktivne mješavine kultura istoka i zapada postaje omiljena ljetna destinacija putnika iz svih krajeva svijeta. Također, tokom zime jedno je od najzgodnijih mjesta za skijanje…

http://www.lonelyplanet.com/bosnia-and-hercegovina/travel-tips-and-articles/42/67086