Mirovni maraton, „Plamen mira – Flame for Peace“ organiziran na inicijativu Ahenske mreže za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad, započet će 28. jula u Sarajevu, na dan kada je započeo Prvi svjetski rat, prolazit će kroz 12 evropskih zemalja (55 gradova i mjesta), te završiti u njemačkom gradu Ahenu 21. septembra na Svjetski dan mira. Maraton će započeti paljenjem baklje mira u ponedjeljak 28. jula u 11.00 sati na Trgu djeca Sarajeva (ispred BBI-a centra). Dan prije, u nedjelju 27. jula, s početkom u 21.00 sat, također na Trgu djeca Sarajeva (ispred BBI-a centra), održat će se muzičko-scensko veče uz učešće njemačke grupe „Neogene“, sarajevske plesne grupe „Fresh generation“, te bh. pjesnika. 

Tim povodom je u prostorijama Grada Sarajeva, pokrovitelja dijela maratonske trke koja prolazi kroz bh. prijestolnicu danas održana press konferencija.
 
"Nadam se da će građani Sarajeva dati podršku ovoj manifestaciji i na taj način uputiti apel za mir. Zbog ovog što danas doživljava narod Gaze naša je obaveza da se obratimo međunarodnoj javnosti za zahtjevom da se takvo nasilje pod hitno zaustavi", istaknuo je u svom obraćanju novinarima zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović.

Amela Šiber, koordinatorice aktivnosti Ahenske mreže u BiH, kazala je da je cilj mirovnog maratona da se mladi druže, razmijene iskustva i poglede na svijet te da shvate važnost mira i mirovne poruke prenesu drugim. Dodala je da će učesnici maratona obići više od 50 gradova, u kojima će ih lokalne vlasti i mladi dočekati i prirediti im prigodan program. Baklja plamena mira, koju će nositi učesnici maratona proći će kroz BiH, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Švicarsku, Italiju, Luksemburg, Francusku, Belgiju, Holandiju i Njemačku. Maraton završava 6. pozorišnim festivalom za mlade „Bina mira 2014“ u Ahenu, prvom njemačkom gradu koji se usprotivio fašizmu.

Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ izrazio je zadovoljstvo što će Udruženje u partnerstvu sa Gradom Sarajevom ovim projektom biti stjecište svega što je pozitivno.

Inače, planirano je da maratonci trče 56 etapa dužine 40 do 65 km, a dnevne etape trčat će naizmjenično manje grupe – 4 do 8 osoba.