Zalaganjem aktuelne uprave Grada Sarajeva i gradskih vijećnika, na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom i Olimpijskog komiteta BiH, Sarajevo je dobilo drugu priliku da organizira Evropski olimpijski festival za mlade – EYOF 2019.

Gradonačelnik Skaka je sinoć u ateljeu „Zbirka Zec“, našeg nenadmašnog maestra Safeta Zeca koji je među prvim prijeteljima EYOF-a, pozvao javne ličnosti, umjetnike da budu ambasadori EYOF-a.

Mnogobrojni prisutni su se rado odazvali pozivu sa željom da ožive olimpijski plamen koji „u našim mislima nikada nije bio ugašen“.

Svi gosti su izrazili zadovoljstvo i sa radošću prihvatili ulogu Ambasadora svečane ceremonije otvaranja EYOF-a koju na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ organizira Grad Sarajevo .
– Duh olimpijskog Sarajeva živi i živjet će vječno, a 35 godina nakon Zimskih olimpijskih igara vrijeme je da nove generacije kreiraju nova sjećanja. Većina naših sugrađana raduje se ponovnom paljenju olimpijskog plamena u našem gradu – istaknuo je gradonačelnik u obraćanju pristunima.