Sarajevo i Istočno Sarajevo su na redovnom zasjedanju 41. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOC), koja je prošlog vikenda održana u Rimu, proglašeni gradovima domaćinima Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine (EYOWF 2017). Sarajevo će po drugi put u svojoj historiji zapaliti olimpijski plamen od 11. do 18. februara 2017. oko kojeg će se okupiti oko 1500 sportista i sportašica, uz isti broj tehničkog osoblja, iz više od 40 evropskih zemalja članica EOC-a – istaknuto je na press konferenciji  održanoj danas u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. „Dobivanjem domaćinstva ovog sportskog događaja uvezali smo politički, kulturno-historijski, sportski i privredni interes, čime se Bosna i Hercegovina i čitava naša regija vraća u epicentar zanimanja svjetske javnosti. Pred nama je mnogo posla, kako bi sportska infrastruktura na olimpijskim planinama (Jahorini, Bjelašnici i Igmanu) spremno dočekala sportiste. Također, uz dvoranu na Palama i sarajevsku „Zetru“, imamo i „Skenderiju“ koja može sa kulturno-sportskim sadržajima odgovoriti ovom festivalu mladih“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen te se zahvalio svima koji su doprinijeli da dobijemo ovaj festival mladosti, sporta i turizma.

Prema riječima gradonačelnika Istočnog Sarajeva Vinka Radovanovića ovo je šansa da pokažemo da znamo, hoćemo i možemo organizovati tako veliko takmičenje i da, u budućnosti, zajedno organizujemo i olimpijadu. Pred nama je velika obaveza, potrebno je uložiti veliki trud kako bi obnovili sportsku i turističku infrastrukturu. Ipak, sigurni smo da ćemo uspješno organizovati festival i učiniti sve da olimpijski duh ponovo oživi.

Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH je kazao da su ove igre alat za uspješan razvoj BiH. Dodao je da iza ovog projekta stoje sve strukture vlasti, od općina, preko gradova do entiteta. Očekivana sredstva za organizaciju EYOWF-a 2017. iznose blizu 15 miliona eura, od čega će značajan dio sredstava biti doniran od strane javnog sektora putem grantova.

„Do sada su nas vodile emocije tradicija i olimpijski duh. Emocije trebaju da prestanu danas, kad već moramo početi raditi na pripremi i organizaciji ovog festivala“, istaknuo je Siniša Kisić, potpredsjednik OK BiH. Direktor ZOI 84. OCS Salko Hasanefendić je kazao da će ZOI 84 OCS i OC Jahorina, koji svakodnevno intenzivno sarađuju, biti spremni za festival mladih, a Seid Fazlagić, v.d. sekretara OK BiH naglasio je da će se takmičari natjecati u sedam sportova: biatlon, umjetničko klizanje, skijanje, skijaško trčanje, snowboard, brzo klizanje i hokej na ledu.

Nakon toga, gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Alija Behmen i Vinko Radovanović potpisali su Zajedničku izjavu kojom se daje podrška izdavanju monografije o sarajevskoj olimpijadi. Ovom reprezentativnom monografijom, koja će izaći u izdanju izdavačke kuće Rabic 2014. godine, želi se na poseban način obilježiti tri decenije od održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, koje su bile do tada najbolje ocijenjene zimske olimpijske igre u historiji.

Potpisivanjem Zajedničke izjave, gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva se pridružuju podrškama koje su stigle iz Predsjedništva BiH i Olimpijskog komiteta BiH.