Muzej opsade, kojeg će činiti FAMA KOLEKCIJA – interaktivni muzej i stalna postavka trebao bi biti otvoren u maju iduće godine na 20. godišnjicu od opsade Sarajeva – istaknuto je na danas održanoj press konferenciji u Gradskoj upravi. Direktor Projekta, Dino Mustafi kazao je da „četiri organizacije koje čine Konzorcij (Fama Kolekcija, MESS, Udruženje \’Obrazovanje gradi BiH\’ i Incijativa mladih za ljudska prava u BiH) rade na prikupljanju donacija jer želimo da ovaj projekat bude samoodrživ“. Projekat bi se trebao realizovati u dvije faze: do kraja ove godine imat ćemo virtualni muzej kojem će putem interneta građani Sarajeva moći pristupiti, a u maju 2012.  trebao bi se otvoriti muzej opsade u svom punom kapacitetu, prema projektu Amira Vuka, dok će Šejla Kramerić i Ognjenka Finci uraditi enterijer.

Mustafić je, također, dodao da u današnjem vremenu u kome riječi i postupci gube vrijednost, u vremenu uznemirujućih nastojanja da se diskvalifikuju uzroci i posljedice važnih događaja u periodu 1991.-1996., ovaj projekat će kreirati novi način učenja o fenomenu opsade Sarajeva mapiranjem činjenica, uzroka i posljedica i načina opstanka u opkoljenom gradu.

Autorica Projekta i FAMA KOLEKCIJE, Suada Kapić novinarima je predstavila  Projekat Muzej opsade i Fama kolekciju kao najveću nezavisnu multimedijalnu kolekciju, koja djeluje od 1991. godine. Cilj projekta je da postane globalni pokret angažovanjem i povezivanjem studenata, profesora, intelektualaca, naučnika, umjetnika, škola, medija, boraca za očuvanje okoline i mislilaca iz svih krajeva planete, kroz platformu jedinstvenog znanja za suočavanje sa izazovima 21. vijeka. „Kroz interaktivne mape, digitalnu hronologiju, animiranu enciklopediju, filmove, video arhiv, fotografije, crteže, arte facts, tematske boksove, Muzej opsade će, kazala je Kapićeva, „predstavljati pozitivni transfer znanja i spomenik ljudskom umu, dostignuću, kreativnosti i snazi ljudske prirode koje su Sarajlije pokazali za vrijeme četverogodišnje opsade“.

Istaknula je, također, da osim muzeja opsade u Sarajevu, ova  banka izuzetnog znanja bit će dostupna korisnicima iz svih krajeva svijeta,  kroz on-Line virtualnu kolekciju, društvene mreže i mobitel aplikaciju. „Takav pristup omogućit će pojedincima, obrazovnim ustanovama, institutima, muzejima, medijima, NGO organizacijama i običnim posjetiocima, da uče o novom edukacijskom modelu primjene istoriografije u 21. vijeku“, navela je Suada Kapić.

Direktorica Incijative mladih za ljudska prava u BiH, Alma Mašić u svom obraćanju istaknula je da će projekat predstavljati spremište kulture sjećanja, te  kroz edukacijski model (univerzalni model, model za osnovne škole, model za srednje škole, model za studente), biti integralni dio procesa istine i pomirenja u regionu.

„Bilo ko da je gradonačelnik Sarajeva sigurno bi se založio za ovaj projekat“, kazao je gradonačelnik Alija Behmen, a prema riječima Alme Sadović, pomoćnice načelnika Općine Centar za prostorno uređenje i komunalne poslove vode se aktivnosti na obezbjeđenju lokacije na prostoru Hastahane (pristup iz Kranjčevićeve).