Zajednički koncert Srednjih muzičkih škola Sarajeva i Friedrichshafena, kojim se obilježava 10. godina partnerstva dviju škola, održan je večeras u Domu Oružanih snaga BiH. Učesnike i goste ovog kulturnog događaja prigodnim riječima pozdravili su zamjenici gradonačelnika Sarajeva i Friedrichshafena, dr. Ranko Čović i Peter Hauswald. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva dr. Ranko Čović je u prigodnom obraćanju poželio dobrodošlicu, te istaknuo ponos prijateljstvom Sarajeva i Friedrichshafena, započetim davne 1972. godine, na inicijativu privrednika, a potom nastavljeno saradnjom na raznim poljima, od razmjene učenika, studenata, njihovih profesora, ljekara, kulturnih i turističkih djelatnika, čelnika dva grada, do sportskih manifestacija, susreta muzičkih škola, realizacije raznih projekata, pa čak i međusobnih druženja naših sugrađana. I tako već 40 godina.

Dr. Čović je kazao da mu je želja da  se ovaj koncert uvrsti u program manifestacije "Sarajevo – evropski most kultura 2014.". „Zahvaljujući ovim susretima muzičara“, kazao je zamjenik gradonačelnika Friedrichshafena Peter Hauswald, „mladi se senzibiliziraju za međunarodno zajedništvo i prijateljstvo. Mladi Friedrichshafena na ovaj način imaju priliku da lično osjete sve blagodati putovanja u Sarajevo – naš najstariji pobratimski grad, te zajedničkih koncerata i privatnih susreta sa mladima iz Sarajeva“.

Dogradonačelnik Hauswald je zahvalio svome kolegi Čoviću na prijatnoj šetnji Baščaršijom prije samog koncerta.

 Tim povodom, višečlana delegacija njemačkog grada Friedrichshafena, koju čine Peter Hauswald, zamjenik gradonačelnika, Dajana Jungmann i Helene Weingart iz Gradske uprave, te 22 učenika i četiri profesora Srednje muzičke škole ovog pobratimskog grada, u četverodnevnoj je posjeti našem gradu.

Predstavnici Grada Friedrichshafena će tokom naredna dva dana imati susrete u Privrednoj komori KS, Prvoj gimnaziji, Goethe institutu, DZ „Omer Maslić“, dok će učenici i profesori muzičkih škola oba grada posjetiti olimpijske planine i umjetničke radionice u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, te održati koncert i u Domu staraca u Nedžarićima (KJU „Gerontološki centar“).